De Amerikaanse president Obama en premier Rutte op de nucleaire top in Washington, april 2016 ANP

Het burgerinitiatief 'Teken tegen kernwapens' heeft ertoe geleid dat de Tweede Kamer het kabinet oproept de NAVO-kernwapentaak voor Nederland, in overleg met de Verenigde Staten, af te bouwen. Ook wil de Kamer inzage in de afspraken tussen Nederland en de Verenigde Staten over kernwapens.

Het burgerinitiatief van vredesorganisatie Pax, dat 45.608 keer is ondertekend, leidde tot een debat in de Tweede Kamer. Vandaag stemde de Kamer over de voorstellen die zijn gedaan. Er is geen meerderheid voor een direct verbod op kernwapens, maar wel voor een geleidelijke afbouw van kernwapens in Nederland.

Het is een publiek geheim dat op luchtmachtbasis Volkel Amerikaanse kernwapens zijn opgeslagen. De oud-premiers Lubbers en Van Agt onthulden dat er 22 atoombommen in kelders liggen. Premier Rutte wil dat bevestigen noch ontkennen. 

De Kamer wil ook dat Nederland voorop loopt in de discussie over nucleaire ontwapening in Europa en in NAVO-verband, om zo ook Rusland over de streep te trekken. Op de laatste nucleaire top op 1 april in Washington, was president Poetin een van de weinige afwezige belangrijke wereldleiders.

STER reclame