Nabestaanden van de ramp met de MH17 voor een 'herdenkingsmuur' in Nieuwegein ANP

De Russische president Vladimir Poetin is bereid met de Maleisische premier Razak te spreken over de ramp met vlucht MH17, in de marge van de ASEAN-top in Sotsji. Dat heeft Poetins woordvoerder laten weten aan Russische journalisten, meldt persbureau Interfax. De ontmoeting zou donderdag plaatsvinden.

Poetins woordvoerder liet weten dat bij bilaterale ontmoetingen in Sotsji elk thema aangeroerd kan worden. "Als de Maleisische vertegenwoordiging het thema Boeing wil bespreken met president Poetin, dan zijn wij daartoe bereid", aldus de woordvoerder.

Russische rol

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines, met 298 mensen aan boord, werd in juli 2014 neergehaald boven Oost-Oekraïne. Er waren geen overlevenden. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders en 42 Maleisiërs. 

Moskou ontkent elke betrokkenheid bij het neerhalen van de Boeing, maar er zijn volgens onderzoekscollectief Bellingcat veel aanwijzingen dat het Russische leger daar een rol bij heeft gespeeld. Zo is de BUK-raket die het vliegtuig trof vrijwel zeker afgeschoten vanuit gebied dat onder controle stond van pro-Russische separatisten, die door Rusland worden gesteund. 

Geen keerpunt 

Correspondent David Jan Godfroid verwacht niet dat het gesprek in Sotsji nieuwe inzichten oplevert. Poetin zal zijn medeleven betuigen en verder het Russische standpunt herhalen dat vlucht MH17 is aangevallen vanaf grondgebied dat onder controle stond van de Oekraïense regering in Kiev, aldus Godfroid.

STER reclame