Irak legt internet plat om examenfraude tegen te gaan

NOS

De Iraakse overheid neemt rigoureuze maatregelen om te voorkomen dat leerlingen tijdens hun eindexamens frauderen. Net als vorig jaar wordt de toegang tot het internet op bepaalde tijden in het hele land afgesloten.

Dat was in ieder geval de afgelopen drie dagen tussen 05.00 en 08.00 uur ’s ochtends het geval, meldt Dyn Research. Dat bedrijf houdt het internetgebruik wereldwijd in de gaten. Een uitgelekte e-mail van een Iraakse provider bevestigt het verhaal.

Delen met leerlingen

Volgens onbevestigde berichten zou het internet vroeg in de ochtend offline gaan omdat docenten dan over de eindexamenvragen van die dag beschikken. De leraren zouden die vragen via internet aan leerlingen willen verkopen. 

Het is de twaalfde keer dit jaar dat een overheid de toegang tot internet blokkeert, schrijft The Atlantic. Die andere keren zat er meestal een politieke of militaire reden achter. Oezbekistan en India sloten wel al eerder het internet af om fraude bij examens te voorkomen.

In 2014 sloot Irak voor het eerst internet volledig af. Dat was tijdens een offensief tegen Islamitische Staat in de stad Mosul.