Flickr CC / Jocelyn Kinghorn

Nieuw-Zeeland kampt met een huizencrisis. De afgelopen vijf jaar zijn de prijzen van huizen in de grote steden met bijna 80 procent gestegen. Vooral in Auckland, de grootste stad van het land, leidt dat tot problemen. Steeds meer mensen wonen daar in tenten, auto's of schuurtjes. Sommigen kiezen zelfs voor een container. 

Voor al deze mensen geldt dat ze zich geen huis meer kunnen veroorloven. Politici en liefdadigheidsorganisaties slaan alarm nu de Nieuw-Zeelandse winter eraan komt.

Zelfs gezinnen waarvan beide ouders betaald werk hebben, krijgen hun financiën niet rond. Mensen schamen zich voor hun situatie en proberen hun problemen verborgen te houden, zegt parlementslid Jenny Salesa (Labour). "Toch is duidelijk te zien welke garage, welke schuur wordt bewoond. Er hangen gordijntjes. En in het weekend zie je veel auto's in het park bij elkaar staan. Daar slapen ze dan in."

Vaak moet er een keuze worden gemaakt tussen geld uitgeven aan huisvesting en het kopen van eten.

Stijging

De huizen in Auckland behoren tot de duurste ter wereld. Volgens Core Logic, een bedrijf dat marktanalyses maakt, is de gemiddelde huizenprijs nu omgerekend zo'n 565.000 euro. 

De prijzen in Auckland stijgen al een paar jaar flink. Het zijn vooral investeerders die de prijzen opdrijven, zegt correspondent Robert Portier. "Zij komen af op de lage rente, gecombineerd met een sterke groei van de bevolking."

In februari alleen al kreeg de stad Auckland er 3000 inwoners bij. Uitgaande van drie personen per huis hadden er in die maand duizend huizen gebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen. Dat lukt volgens Robert Portier niet. "Hoewel er een recordaantal bouwvergunningen wordt verleend, kan Auckland simpelweg niet snel genoeg bouwen om de bevolkingsgroei bij te houden."

Een aantal jaren geleden konden mensen nog weleens gratis en tijdelijk 'kamperen' in de garage van een familielid. Maar veel huiseigenaren hebben een nieuwe markt ontdekt en vragen nu honderden dollars voor een schuurtje of een portakabin. Velen kunnen dat niet betalen. 

Het Leger des Heils zegt dat het aantal daklozen in 25 jaar nog nooit zo hoog is geweest als nu. "In de zomer is dat een minder groot probleem dan nu met de winter voor de deur", zegt Campbell Roberts van het Leger des Heils in The Guardian.

Oplossing

Weg uit de stad, weg uit Auckland, naar een gebied waar de huizen- en huurprijzen lager liggen. Dat zien sommigen als de enige oplossing. Maar dan doemen nieuwe problemen op. "Ook daar gaan de prijzen omhoog en dan moet je weer verderop gaan wonen", zegt Portier. 

"Steeds een andere school zoeken voor de kinderen omdat je moet verhuizen, brengt onrust met zich mee in een gezin. Ook kan je dan minder makkelijk terugvallen op familie en kennissen die immers niet meer in de buurt wonen".  

STER reclame