Ex-neuroloog Jansen Steur
NOS Nieuws

Vrijspraak Jansen Steur blijft gehandhaafd

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur hoeft niet alsnog de cel in. De Hoge Raad handhaaft het arrest van het hof, dat hem een jaar geleden vrijsprak van alle medische delicten.

Het hof in Arnhem had hem toen alleen een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd, voor verduistering en valsheid in geschrifte. Eerder had de rechtbank hem veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar.

Het OM was in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het hof.

Zelfmoord

Jansen Steur werkte in het Medisch Spectrum Twente in Enschede en stelde tussen 1997 en 2003 verkeerde diagnoses. Hij vertelde patiënten dat ze ernstige ziektes hadden, wat niet bleek te kloppen. Een vrouw pleegde zelfmoord nadat ze - ten onrechte - te horen had gekregen dat ze ongeneeslijk ziek was.

Jansen Steur, die verslaafd was aan medicijnen, werd in 2004 ontslagen.

Voldoende gemotiveerd

Het hof erkende dat Jansen Steur als arts ernstig tekort was geschoten, maar achtte niet bewezen dat hij opzettelijk verkeerde diagnoses stelde en verkeerde medicijnen voorschreef.

De Hoge Raad, die de zaak terug naar een ander hof had kunnen sturen, oordeelt nu dat het hof de vrijspraak voldoende heeft gemotiveerd.

'Doofpot'

Letselschade-expert Yme Drost, die enkele honderden slachtoffers bijstaat, is teleurgesteld. "Als je kijkt hoeveel jaren deze procedure heeft geduurd en hoe die moet aflopen, dan komt er toch bij de slachtoffers naar boven: de doofpot heeft geloond. En er komt prangend naar voren dat door het lange stilzitten van het OM de wél bewijsbare schulddelicten door verjaring niet vervolgd konden worden." Drost doelt op het feit dat vervolging voor zwaar lichamelijk letsel door schuld niet meer mogelijk was.

Cachot

Een van de slachtoffers van Jansen Steur, Freddy de Haan, is niet verrast door het oordeel van de Hoge Raad, omdat de advocaat-generaal al een dergelijk advies had gegeven. De Haan kreeg van Jansen Steur ten onrechte de diagnose alzheimer. De Haan is nog altijd teleurgesteld door het arrest van het hof in Arnhem: "Dat door het hof wordt gezegd, wij geloven Jansen Steur en niet de patiënten, dat is diep teleurstellend en moeilijk te verteren."

"Uit mijn verleden als rechercheur, als wij met zulke bewijsstukken zouden aankomen, was zo iemand het cachot ingegaan", zegt De Haan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl