Vluchtelingen in tentenkamp Heumensoord, de inmiddels gesloten noodopvang bij Nijmegen ANP

Tientallen migranten zijn de afgelopen maanden gebeld door fraudeurs die zich uitgaven voor medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zoals vaker bij dit soort 'phishing'-acties probeerden de criminelen de migranten geld afhandig te maken of persoonsgegevens los te peuteren, schrijft de Volkskrant.

De IND kreeg op 7 maart de eerste melding van phishing binnen. Migranten en asielzoekers bleven tot dat moment buiten schot, maar sindsdien zijn er 24 signalen van op immigranten gerichte telefoonfraude geweest. Zeker drie migranten hebben volgens de Volkskrant aangifte gedaan.

De IND schrijft begin deze maand op zijn website dat migranten inderdaad zijn benaderd door fraudeurs. Het advies is om direct een melding hiervan te doen bij de IND. De dienst heeft een speciaal meldnummer geopend.

Haags nummer

De criminelen beschikten over gedetailleerde persoonlijke gegevens zoals paspoortnummers. Opvallend is dat ze belden vanaf een Haags nummer dat hoort bij het bureau van de hoogste ambtenaar, de secretaris-generaal, van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ze vertelden migranten dat er problemen waren met hun verblijfsdocument en dat er betaald moest worden, omdat ze anders het land uitgezet zouden worden.

De IND weet niet hoe de fraudeurs aan de persoonsgegevens komen, maar vindt het "niet aannemelijk" dat ze afkomstig zijn uit IND-dossiers. Er zouden geen aanwijzingen zijn voor een hack. 

STER reclame