Regeringsmilitairen patrouilleren in de hoofdstad Tripoli AFP

VS wil Libië van wapens voorzien

time icon

De Verenigde Staten willen een uitzondering maken op het wapenembargo tegen Libië en dat land toch bewapenen. De nieuwe regering van nationale eenheid kan de strijd met onder meer de terreurorganisatie Islamitische Staat anders niet aan, vrezen ze.

De VS zou voor het plan steun hebben van de vier andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Libië heeft bij herhaling gevraagd om wapenleveranties en om hulp bij het trainen van leger en politie bij de aanpak van IS en andere strijdgroepen in het land.

Libië reageerde onmiddellijk op berichten over het plan van de Verenigde Staten. Premier Fayz Seraj heeft gezegd dat hij snel komt met een wensenlijst met de wapens die Libië nodig heeft. 

Regime-Kadhafi

Na de val van het regime-Kadhafi, vijf jaar geleden, ontstond een chaotische toestand in Libië doordat verschillende gewapende groepen om de macht streden. De terreurorganisatie Islamitische Staat krijgt er steeds meer invloed.

De chaos en het geweld in Libië hebben geleid tot een stroom van vluchtelingen die de oversteek wagen naar Europa. Nu de route via de Balkan en Turkije door de nieuwe aanpak van de vluchtelingencrisis is afgesloten, proberen veel Libiërs naar Italië te komen.

STER Reclame