NOS Wielrennen

Blessure voor Dumoulin, Kruijswijk wil aanvallen

Er zijn negen etappes verreden in de Giro d'Italia en het peloton heeft al zijn tweede rustdag gekregen. Sommige renners reden op hun 'vrije' maandag een rustig rondje om de benen 'op spanning te houden', anderen deden helemaal niks.

Tom Dumoulin koerste zes dagen in de roze leiderstrui door Nederland en Italië, maar afgelopen zaterdag deden de benen niet meer wat hij wilde. De Limburger moest de favorieten laten gaan en verspeelde zijn tricot aan de Italiaan Gianluca Brambilla. "Ja, van die roze wolk ben ik wel afgekukeld", geeft de renner van Giant-Alpecin toe.

Zitvlakblessure

Een ontsteking aan het zitvlak maakt het rijden er voor Dumoulin bovendien niet makkelijker op. "We moeten kijken hoe het gaat. Ik heb er nu veel last van. Ik smeer antibioticazalf en laat de onderbroek zo veel mogelijk uit. Morgen ga ik gewoon van start en dan zien we wel hoe het gaat."

Dinsdag, in de zware bergrit met finish bergop, zal Dumoulin zich niet van voren laten zien. Op de vraag of hij in de grupetto gaat zitten, zegt hij: "Dat is wel aannemelijk."

De achterstand die hij daarmee oploopt, kan later deze week in zijn voordeel zijn: Dumoulin wil graag nog een etappe winnen en dan moeten de klassementsrenners hem wel laten wegrijden. Al kan dat plan wellicht in de prullenbak als de blessure aan het zitvlak niet verbetert. "Ja, dan wordt de rest van de Giro een moeilijk verhaal."

Zon schijnt voor Kruijswijk

Op de vierde plaats in het algemeen klassement, drie plaatsen beter dan Dumoulin, staat Steven Kruijswijk. De kopman van Lotto-Jumbo heeft deze Giro nog geen steek laten vallen en staat op 51 seconden van Brambilla. Sterker nog, Kruijswijk heeft een voorsprong op alle grote favorieten.

Toptien Giro

PlaatsRennerTijd
1Gianluca Brambilla34.33.04
2Bob Jungels0.01
3Andrey Amador0.32
4Steven Kruijswijk0.51
5Vincenzo Nibali0.53
6Alejandro Valverde0.55
7Tom Dumoulin0.58
8Mikel Landa1.18
9Rafal Majka1.45
10Jakob Fuglsang1.51

"Na de tijdrit van gisteren was ik nog best teleurgesteld", geeft Kruijswijk toe. Hij eindigde als 21ste, net achter Vincenzo Nibali en Mikel Landa, maar voor Alejandro Valverde. Na een nachtje slapen kan hij toch wel leven met het resultaat, dat hij boekte in de Italiaanse regen. "Ik heb vol gereden, maar risico's vermeden."

Naar het podium durft Kruijswijk nog niet te kijken. "Het staat allemaal nog zo dicht bij elkaar. Nu gaat het pas echt beginnen. De komende weken moet je er echt bijzitten."

In tegenstelling tot Dumoulin gaat Kruijswijk dinsdag proberen zich van voren te laten zien. "Hopelijk kan ik in de finale zelf iets doen en hun verrassen."

NOS
Tiende etappe in de Giro d'Italia

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl