Reizigers gaan door de beveiliging op Schiphol ANP

De beveiligers op Schiphol gaan actie voeren. De FNV had een ultimatum gesteld aan Schiphol en de beveiligingsbedrijven om met concrete maatregelen te komen om de werkdruk van beveiligers aan te pakken en arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dat ultimatum is gisteravond verstreken en daarom volgen er nu acties. 

"Inhoudelijk zijn er geen gesprekken geweest, dus is het nu tijd voor de volgende stap", zegt Leen van der List van FNV Schiphol. "We beginnen binnenkort met acties, mogelijk deze week al." De vakbond kan nog niet veel kwijt over het soort acties, omdat Schiphol zelf en de beveiligingsbedrijven eerst moeten worden ingelicht om de veiligheid van passagiers en luchtvaartpersoneel niet in gevaar te brengen.

"De acties kunnen uiteenlopen van het uitdelen van flyers tot het volledig neerleggen van het werk", aldus Van der List. Of dat laatste ook op korte termijn aan de orde is, is niet duidelijk. 

Mensen in wachtrijen zijn zelfs flauwgevallen.

Leen van der List, FNV Schiphol

Een van de belangrijkste eisen van de vakbond is een lagere werkdruk voor de beveiligers. Volgens de FNV kampen veel werknemers nu met gezondheidsklachten of vermoeidheid, doordat ze lang moeten staan en weinig afwisseling hebben in werk. Onderzoeksinstituut TNO zei eerder al in een rapport dat beveiligers op Schiphol minder lang achter elkaar zouden moeten staan.

Ook de aansturing door Schiphol is een probleem. "Het tempo van het aantal passagiers dat door de security moet, is flink opgevoerd. Vorig jaar was de norm 21 passagiers per tien minuten, nu is dat verhoogd naar 29."

Tot slot vindt de FNV de arbeidsomstandigheden van beveiligers op Schiphol onder de maat. Volgens Van der List is er te veel lawaai, het licht is te fel en de klimaatbeheersing op het vliegveld is niet goed geregeld. "Overdag is het vaak te warm, mensen in wachtrijen zijn zelfs flauwgevallen. 's Nachts is het juist vaak te koud."

Op Schiphol werken ongeveer 3000 beveiligers voor vijf beveiligingsbedrijven. 

STER reclame