NOS Nieuws

'Ik ben de klos als ik mijn gesprekken met Max Verstappen ga uitzenden'

Het was volgens de kenners niet de vraag of Max Verstappen een keer een grand prix in de Formule 1 zou winnen, maar wanneer. Het werd zondagmiddag 15 mei in Barcelona. De 18-jarige Nederlander is sindsdien wereldnieuws. Toch is de hoofdpersoon zelf op weinig zenders in Nederland te zien.

"Puur een rechtenkwestie", legt Louis Dekker uit. De Formule 1-verslaggever van de NOS komt Verstappen wel geregeld tegen. "Binnen de poortjes van het circuit is de wereld van de Formule 1 klein. Ik was de dagen voor de race in Barcelona en dan is Max Verstappen net zo toegankelijk als een wielrenner. Hij praat dan heel ontspannen met de journalisten. Je mag alleen niets uitzenden of online zetten van de gesprekken als je geen rechtenhouder bent. Anders ben je de klos."

Uren gespreksmateriaal

De rechten voor de beelden en interviews op het circuit worden voor veel geld verkocht door FOM, het bedrijf van Formule 1-baas Bernie Ecclestone. In Nederland zijn de rechten in handen van Ziggo. Voor veel journalisten is het werken daardoor lastig. "Ik heb uren gespreksmateriaal met Verstappen op mijn recorder staan, maar ik kan er niets mee. Mijn handen jeuken om er ooit iets mee te doen."

Ook de coureurs zelf mogen geen filmpjes maken op het circuit om op internet te zetten. Wereldkampioen Lewis Hamilton werd al een keer tot de orde geroepen omdat hij een filmpje van zichzelf op de sociale media plaatste. Nico Rosberg zette onlangs ook een filmpje op internet, maar die beelden waren gemaakt in zijn vliegtuig.

Ook buiten het circuit is het moeilijk om de coureurs te spreken. "Een coureur als Max Verstappen heeft exclusieve deals met Ziggo. Hij heeft geen enkel belang bij een omroep die niet betaalt. Behalve als er een commercieel belang meespeelt, zoals zijn eigen race-evenement begin juni in Zandvoort ", zegt Dekker.

Flink meer waard

De waarde van het 'merk' Verstappen is door zijn eerste grand prix-zege flink gestegen. Volgens het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes verdient Verstappen op dit moment 500.000 dollar bij Red Bull.

Dekker legt uit dat alle coureurs in de Formule 1 prestatieclausules in hun contract hebben. Het zal dan ook niet lang duren voordat Verstappen in de top-10 van grootverdieners in de Formule 1 zal staan. Een wereldkampioen in de Formule 1 hoort ook mondiaal gezien tot de grootverdieners.

Verstappen is internationaal gezien zeer gewild bij de raceteams en de sponsoren. Dekker weet dat Red Bull hem bij zijn promotie vorige week naar het hoofdteam voor lange tijd heeft vastgelegd. "Ze willen voorkomen dat Mercedes of Ferrari met hem aan de haal gaan."

Dekker merkte in Barcelona dat Verstappen een 'international hot property' is. "Iedereen aast op hem en wil zich graag binden aan Verstappen. Hij is Nederland definitief ontgroeid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl