Verspreiding van voedselhulp in Ethiopië AFP

In de strijd tegen honger in Ethiopië trekt minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking opnieuw geld uit. Er gaat voor drie miljoen euro voedselhulp, zaaigoed en veevoer naar het land. "In delen van Ethiopië is over een paar maanden geen eten meer als de internationale gemeenschap niet snel over de brug komt", zegt Ploumen. 

De drie miljoen komt boven op de 25 miljoen die Nederland sinds eind vorig jaar voor het land beschikbaar heeft gesteld. Momenteel zijn 18 miljoen Ethiopiërs afhankelijk van voedselhulp, vooral in het oosten en zuiden van het land.

Noodfonds

Het Oost-Afrikaanse land wordt met honger bedreigd als gevolg van droogte. Die wordt veroorzaakt door El Niño, een natuurverschijnsel waarbij het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan sterk opwarmt. Dat heeft invloed op het weer in grote delen van de wereld: in sommige landen regent het nauwelijks, terwijl andere landen te maken krijgen met overstromingen.  

De regering in Addis Abeba heeft 400 miljoen euro in een speciaal noodfonds gestopt en krijgt bijdragen van de VN en van hulporganisaties. In de zomer is dat geld op. Ploumen vindt dat er nu actie moet worden ondernomen om te voorkomen dat binnenkort vele miljoenen mensen honger lijden. "De VN-organisatie OCHA spreekt van de ergste droogte in 50 jaar in Ethiopië", aldus Ploumen.

STER reclame