Tienduizenden Hazara's houden een protestmars door Kabul
NOS Nieuws

Kabul afgesloten door demonstraties

De Afghaanse hoofdstad Kabul is afgesloten vanwege demonstraties. Tienduizenden Hazara's, een etnische minderheid van voornamelijk sjiitische moslims, lopen door de straten. Ze zijn boos omdat een geplande hoogspanningslijn niet door hun gebied komt te lopen.

De Hazara-minderheid begon vanmorgen met hun protestmars richting het centrum van Kabul, met als eindbestemming het presidentieel paleis. Maar hun weg daarnaartoe wordt geblokkeerd door gewapende politieagenten en op elkaar gestapelde zeecontainers. Sommige demonstranten gooiden met stenen en probeerden over de containers heen te klimmen.

Demonstratie in Kabul: sjiitische minderheid wil ook stroom

De autoriteiten hebben de demonstranten laten weten dat de mars wordt beperkt en dat ze een specifieke route moeten volgen die niet in de buurt komt van het presidentieel paleis. Vorig jaar november hielden de Hazara's ook een demonstratie, die liep uit op geweld.

Elektriciteitstekort

De Hazara's eisen toegang tot een regionale hoogspanningslijn van miljoenen euro's die binnenkort wordt aangelegd. In eerste instantie zouden die hoogspanningsmasten door de provincie Bamyan lopen, in het midden van Afghanistan, waar de meeste Hazara's van het land wonen. Maar de route is in 2013 veranderd door de vorige regering van Afghanistan.

Leiders van de betogers noemen die wijziging bewijs voor de vooroordelen die volgens hen nog steeds bestaan over de Hazara's. Ze worden gezien als de armste etnische minderheid van Afghanistan en klagen vaak over discriminatie.

Afghanistan heeft een flink tekort aan elektriciteit. Volgens de Wereldbank is minder dan 40 procent van de bevolking aangesloten op het elektriciteitsnet. Bijna driekwart van de stroom in het land wordt geïmporteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl