Een van de ondertekenaars van de brief is IMF-voorzitter Christine Lagarde
NOS Nieuws

Franse topvrouwen samen ten strijde tegen seksisme

In Frankrijk hebben zeventien vrouwelijke ministers en oud-ministers een oproep gedaan om een einde te maken aan seksisme. Onder meer in de politiek zijn vrouwen geregeld het slachtoffer van seksuele opmerkingen en intimidatie, schrijven ze in een opiniestuk in Le Journal du Dimanche.

Directe aanleiding voor de brandbrief is het schandaal rond de vicevoorzitter van het Franse parlement, Denis Baupin. Hij stapte deze week op omdat hij wordt beschuldigd van het versturen van ongepaste sms'jes naar meerdere vrouwen en het betasten van een vrouwelijke partijgenoot.

"We zullen niet meer zwijgen", schrijven de zeventien topvrouwen, onder wie de huidige IMF-directeur Christine Lagarde. "Het is genoeg geweest. We moedigen alle slachtoffers van seksuele intimidatie en agressie aan om zich uit te spreken."

Openbaar vervoer

De politici zeggen dat enkelen van hen ook geregeld seksistisch zijn bejegend, maar dat het probleem zich uitstrekt tot ver buiten de politiek. "Het gebeurt elke dag met vrouwen in het openbaar vervoer, op straat, in bedrijven en op scholen."

De (oud-)ministers willen dat de wet die seksueel wangedrag bestraft strenger wordt. Ook willen ze dat er op politiebureaus speciale meldpunten komen voor klachten over seksistisch gedrag.

Machismo

De Franse politiek kampt al langer met een imago van machogedrag. Zo was oud-minister en toenmalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn verwikkeld in een seksschandaal en kreeg president Hollande kritiek omdat hij er naast zijn vriendin een minnares op na bleek te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl