Een van de beoogde doelen is het Nationaal Holocaust Museum, dat morgen opengaat
NOS Nieuws

Amsterdam trekt miljoenen uit voor Joodse oorlogsslachtoffers

De gemeente Amsterdam stelt 10 miljoen euro beschikbaar aan de Joodse gemeenschap. Het geld is bedoeld als tegemoetkoming voor de erfpacht die Joodse oorlogsslachtoffers na terugkeer in Amsterdam moesten betalen.

In 2013 kwam door een onderzoek van een studente aan het licht dat Joden die in de Tweede Wereldoorlog in kampen hadden gezeten of ondergedoken waren geweest, bij terugkeer in Amsterdam een rekening kregen voor achterstallige erfpacht, met daarbovenop een renteboete. Burgemeester Van der Laan noemde die opstelling van de gemeente "formalistisch, bureaucratisch en kil" en beloofde een oplossing.

Er is onderzocht of mensen individueel een aanvraag voor compensatie kunnen doen, maar dat blijkt om verschillende redenen niet haalbaar, zegt de gemeente. Daarom is nu besloten om een collectieve regeling te treffen.

Met het geld kunnen projecten of programma's voor de Joodse gemeenschap worden ondersteund. De gemeente denkt bijvoorbeeld aan een bijdrage aan het Holocaust Namenmonument of het Nationaal Holocaust Museum, dat morgen opengaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl