Vitali Moetko, de Russische minister van Sport
NOS Sport

Russische sportminister schaamt zich voor dopingschandaal

De Russische minister van Sport, Vitali Moetko, biedt voor het eerst excuses aan voor het dopinggebruik van zijn landgenoten. In de Britse krant The Sunday Times schrijft hij: "De Russische atletiekbond, de sporters en de trainers hebben grove fouten gemaakt. Zij hebben onze antidopingregels overtreden en alle sportiviteitsprincipes overtreden. Ik wil heel duidelijk zijn: we schamen ons voor hen."

Tegelijkertijd wast Moetko zijn handen in onschuld. Niet de Russische staat is volgens hem verantwoordelijk voor het dopinggebruik, maar de sporters zelf. "Het spijt ons dat de atleten die ons en de rest van de wereld hebben bedrogen niet eerder zijn gepakt", schrijft hij. "Het spijt ons heel erg, want Rusland is tegen alles wat de olympische waarden bedreigt."

Drie maanden voor de Spelen lijkt de ingezonden brief een laatste poging om de Russische atleten naar Rio te krijgen. De Russische dopingautoriteit en de atletiekbond zijn nog steeds geschorst voor internationale wedstrijden vanwege systematisch dopinggebruik van Russische atleten, die daarbij steun kregen van de veiligheidsdiensten en de staat.

Afgelopen week raakte Rusland opnieuw in opspraak na berichtgeving over vermeend dopinggebruik van Russische atleten tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji.

Oneerlijk

De minister van Sport stelt in zijn ingezonden stuk dat hij het oneerlijk en buitenproportioneel zou vinden als de Russische atleten ook daadwerkelijk worden uitgesloten van deelname in Rio de Janeiro.

"Op die manier worden sporters bestraft die nooit iets met doping te maken hebben gehad. Bovendien is doping niet alleen een Russisch, maar een wereldwijd probleem", aldus Moetko, die wel toegeeft dat er dingen verkeerd zijn gegaan in zijn land.

Vernietigend

In november legde de internationale atletiekbond (IAAF) Rusland de voorlopige schorsing op, na een vernietigend rapport van het wereldantidopingbureau WADA. Binnen de Russische atletiek zou een omvangrijk dopingnetwerk bestaan, waarbij omkoping, chantage, manipulatie en het verdoezelen van positieve dopingtesten aan de orde van de dag zijn.

Op 17 juni beslist de IAAF of de Russische atleten mogen uitkomen op de Spelen in Rio. De klok tikt dus, en het is de vraag of de excuses van Moetko genoeg zijn om de schorsing op te heffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl