Het legioen reist in 1963 af naar Lissabon. Ruim 1.500 fans reizen mee.
NOS Voetbal

Schepen, supporters en smokkelwaar: de geboorte van Het Legioen

In 1963 speelt Feyenoord in de Europa Cup I. In de halve finales is titelverdediger Benfica, met wereldster Eusebio als boegbeeld, de tegenstander. In de Kuip blijft het 0-0. De beslissing valt op 8 mei bij Benfica. En de Feyenoordfans willen mee.

Op initiatief van de krant Het Vrije Volk worden twee enorme schepen gehuurd, zodat de fans naar Portugal kunnen. Een rood-witte exodus volgt. Duizenden fans gingen aan boord. Jan Bouma, redactiechef bij Het Vrije Volk, wilde zelfs meer boten huren. Maar de schepen in Rotterdam waren op.

De geboorte van Het Legioen aankondiging

Op 4 mei 1963 kozen De Waterman en De Grote Beer het ruime sop. Politie- en blusboten begeleidden de schepen en op de kade zwaaide een mensenmassa de fans uit. “Zelfs de ruwe zeebonken waren tot tranen geroerd”, herinnert Bouma zich. “De wedstrijd was nog niet gewonnen en het waren gewoon twee schepen met fans, maar er stonden honderdduizend mensen te juichen!”

Op de oceaanstomers zaten vierduizend supporters. Bouma vat de essentie samen: “Neem een fles oceaanwater, dauw er een hoop Feyenoorders in en je krijgt een lekker drankje. Het was één grote familie.”

Toch vloeide niet bij iedereen rood-wit-bloed door de aderen. Zo ging een dame aan boord om de wijde wereld te zien (“we hebben heerlijk vis gegeten”).

Het Legioen reist in 1963 af naar Lissabon

Tijdens de vaart bleef het vertier niet beperkt tot voetbal. Er waren ook dames van lichte zeden (die zouden dan weer via Amsterdam gekomen zijn), er was een priester en een dominee aan boord voor-het-geval-dat en musicus Cor Steyn hief wel duizend keer het 'Hand in hand' aan op zijn hammondorgel. Het orgel waarin hij en passant enig smokkelwaar vervoerde.

De tocht van Andere Tijden Sport voert onder meer naar het (nieuwe) Estádio da Luz, naar de kade in Lissabon en naar het spelershotel Palácio in Estoril, waar na 53 jaar nog steeds dezelfde portier voor de deur staat. Zijdelings wordt geschetst hoe Lissabon in die jaren gebukt ging onder de dictatuur van António Salazar, met een groepje gewapende militairen op iedere straathoek.

In Lissabon ging de wedstrijd verloren (3-1), maar tussen de golven werd Het Legioen geboren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl