NOS Nieuws

Britten weten weinig van EU op weg naar brexit-referendum

Weten de Britten eigenlijk wel wat ze kwijtraken als ze op 23 juni stemmen voor een brexit, een vertrek uit de Europese Unie?

De meeste Britten weten niet precies hoeveel landen de Europese Unie telt. Ook denken ze dat de meeste Britse wetten door de EU moeten worden goedgekeurd.

Uit een peiling in opdracht van The Independent blijkt dat 73 procent van de Britten denkt dat er 29 EU-landen zijn in plaats van 28. De meesten weten dat er geen Europees leger is, toch denkt 14 procent van wel.

61 procent van de Britten denkt dat het Europees Parlement alle Britse wetten moet goedkeuren. In de praktijk is dat 15 tot 50 procent, inclusief wetten waar Europa niet over beslist maar wel invloed op heeft.

70 procent weet niet dat er een officieel Europees volkslied is, Ode an die Freude, het slot van de negende symfonie van Beethoven.

Paspoort

De meeste Britten weten dat ze een paspoort nodig hebben om naar de overige EU-landen te reizen (71 procent), dat Groot-Brittannië meer bijdraagt aan de EU dan het terugkrijgt (78 procent) en dat een vertrek uit de Europese Unie een gezin rond 2030 naar schatting gemiddeld 4300 pond per jaar kost (60 procent).

De Britten hebben nog vijf weken om hun kennis op te vijzelen en hun keus te bepalen. De laatste peilingen wijzen uit dat het erom gaat spannen, de verschillen tussen voor- en tegenstanders van een vertrek uit de Europese Unie zijn minimaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl