Het examen Nederlands wordt uitgedeeld
NOS Nieuws

Recordaantal klachten over examen Nederlands

Er is bij het LAKS een recordaantal klachten binnengekomen over het vwo-examen Nederlands. Inmiddels staat de teller op 22.264 bezwaren over het examen van donderdag. De website van het LAKS was zelfs even slecht bereikbaar vanwege alle drukte.

Veel scholieren klagen over de lengte van het examen, zegt klachtencoördinator Loran Hempenius. "Er waren vijf teksten, terwijl een 'normaal' examen er meestal vier telt. Daarnaast was de laatste tekst erg moeilijk, waardoor de meeste kandidaten niet aan de laatste twee vragen zijn toegekomen."

Het oude record stond op naam van het vwo-examen Nederlands van vorig jaar. Daar kwamen 22.000 klachten over binnen. Het LAKS houdt sinds 1988 bij hoeveel klachten er binnenkomen.

Dode spinnen

Er kwamen veel minder klachten binnen over het examen Nederlands voor de havo, dat vandaag werd gehouden. Daarover werd vorig jaar 10.000 keer geklaagd, maar vanmiddag stond de teller op 3400. Bijna 60.000 havisten legden het examen af.

Ook over havo aardrijkskunde kwamen traditioneel maar weinig opmerkingen. Wel meldde een leerling dat er veel dode spinnen in zijn atlas zaten. Ook over vwo kunst en scheikunde werd aanzienlijk minder geklaagd.

Het vmbo begon vandaag eveneens aan zijn examens, onder meer voor Frans. Daarover kwamen zo'n 300 klachten binnen, bijvoorbeeld van scholieren die verrast waren dat de vragen dit keer niet in het Nederlands werden gesteld.

In totaal zijn er nu bijna 40.000 klachten binnengekomen. De examens duren nog tot 27 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl