Vicepremier Asscher ANP

Vicepremier Asscher vindt dat de huidige sstemming onder Turkse Nederlanders een dieptepunt heeft bereikt. In het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen zei hij dat de onvrijheid in de Turkse samenleving geïmporteerd dreigt te worden naar Nederland." Turkse Nederlanders die ik al heel lang ken, denken nu opeens twee keer na over wat ze wel en niet op Facebook zetten. Dat is echt niet wat we moeten hebben."

De nasleep van de affaire-Ebru Umar baart Asscher zorgen. Hij noemt de vele bedreigingen vreselijk. Hij vindt het niet alleen ernstig dat een aantal Nederlanders met een Turkse achtergrond het op Umar heeft gemunt, maar ook dat bijvoorbeeld de Kamerleden Kuzu en Wilders worden bedreigd.

Discussie

Volgens de vicepremier voelen veel Turkse Nederlanders zich blijkbaar zo verbonden met de politieke discussie in Turkije dat ze hun mening over andere Nederlanders daardoor laten bepalen. 

Asscher uitte kritiek op de inmenging door andere landen in het leven van Nederlanders, wat hun achtergrond ook is. Hij verwees daarbij ook naar de 'kliklijn' die door het Turkse consulaat werd ingesteld en die later een misverstand werd genoemd. Nederlanders moeten elkaar niet aangeven, zei hij. 

De vicepremier noemde het positief dat veel mensen die vanuit een ander land naar Nederland zijn gekomen hun kinderen de vrijheid geven hun eigen keuzes te maken. 

STER reclame