De verwoesting na de vuurwerkramp in Enschede 13 mei 2000
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

'Rechterlijke macht bewust misleid rond vuurwerkramp'

Bij het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede is bewust geknoeid met bewijsmateriaal, zegt een groep klokkenluiders na het lezen van een deel van de strafdossiers. Volgens de Expertgroep Klokkenluiders staat vast dat de rechters bewust zijn misleid.

Voormalig Europarlementariër Paul van Buitenen heeft namens de klokkenluiders de dossiers onderzocht. Hij heeft ontdekt dat het belangrijkste bewijsmateriaal, het rode sportbroekje van de vermeende brandstichter André de Vries, nooit als bewijs gebruikt had mogen worden.

De Vries werd verdacht van brandstichting op het terrein van SE Fireworks. Hij is daarvoor veroordeeld, maar werd later vrijgesproken. Twee jaar geleden overleed hij.

Rode sportbroek

Uit de dossiers is op te maken dat de politie verschillende rode sportbroekjes onderzocht heeft. "De ene keer zitten er urinesporen op, de andere keer dieselolie. Soms zit de zak links, een andere keer juist rechts", zegt Van Buitenen tegen RTV Oost.

Minuscule vuurwerkresten op het sportbroekje toonden volgens de rechtbank aan dat André de Vries op het terrein van SE Fireworks was geweest. Samen met belastende verklaringen was dat voor de rechtbank voldoende aanleiding om De Vries te veroordelen.

De rechtbank heeft André de Vries onder meer veroordeeld op basis van belastende getuigenverklaringen. "Het OM wist op dat moment al dat die getuigen onder ede gelogen hebben", aldus Van Buitenen. Hij heeft bewijs gevonden dat het OM nog voor de uitspraak al een rechtszaak wegens meineed had aangespannen tegen de getuigen.

Rijksrecherche

De Expertgroep Klokkenluiders kreeg de dossiers in handen via een lek bij het ministerie van Justitie. Van Buitenen zegt dat onomstotelijk vaststaat dat het Openbaar Ministerie de rechters misleid heeft. Het OM onderzocht de zaak in 2012 nogmaals, maar vond daar toen geen bewijs voor.

Het Bureau Interne Zaken van de Enschedese politie concludeerde in 2003 al dat politie en justitie de rechterlijke macht bewust hebben misleid. Maar volgens de Expertgroep Klokkenluiders heeft de Rijksrecherche in het onderzoek dat volgde, de belangrijkste getuigen niet verhoord.

De Rijksrecherche concludeerde dat er geen fouten zijn gemaakt bij het onderzoek naar de vuurwerkramp. Paul van Buitenen verwacht dat hij uiterlijk over een jaar klaar is met zijn onderzoeksrapport.

Advertentie via Ster.nl