Burgemeester Jos Heijmans van Weert ANP

Burgemeester Jos Heijmans van Weert heeft een Syrisch gezin geholpen met onderduiken. Hij wilde voorkomen dat de moeder met haar vier kinderen zou worden uitgezet. 

Heijmans (D66) deed dat na meerdere afwijzingen om het gezin via een legale manier in Nederland te houden. De familie is ondergebracht op een geheim adres. 

Volgens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is het de eigen verantwoordelijkheid van een burgemeester of hij gevolg geeft aan een besluit van het ministerie. Er zijn volgens een woordvoerder geen richtlijnen over zulke kwesties.

Vaderrol voor broer

De vrouw die bij Heijmans onderdook, had zich eerder in Duitsland aangemeld voor asiel. Volgens de regels had ze daar moeten blijven in afwachting van haar verblijfsvergunning. Haar broer die  in Nederland zijn verzoek indiende, mag wel blijven. 

Het uit elkaar halen van de familie zou volgens de burgemeester "dramatisch" zijn omdat de broer een vaderrol vervult. Dat vertelde hij tijdens een openbare commissievergadering. 

Hart laten spreken

De burgemeester vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat het gezin is geholpen door tientallen vrijwilligers. Zij hebben acties gehouden en het gezin elders ondergebracht. "Ik wist van de acties en heb de vrijwilligers niet gestopt. Ik ben het van harte met ze eens." 

De D66-er staat nog steeds achter zijn besluit. "Al zit ik er wel mee, want ik ben ook de burgemeester van tegenstanders. Maar in dit geval laat ik mijn hart spreken, niet de uiterste regel."

Heijmans heeft een nieuwe rechtszaak aangekondigd. Minister Plasterk wil nog weinig kwijt over de handelwijze van de burgemeester. "Iedereen moet zich in principe aan de wet houden, maar ik moet me echt even over dit geval laten informeren voordat ik daar mijn mening over geef."

STER reclame