NH/Juan IJspeert
NOS Nieuws

Opgepakte vluchteling lijkt toch geen jihadstrijder

Een Syrische vluchteling die vorig jaar in Zaandam werd opgepakt omdat hij een terrorist zou zijn, lijkt toch onschuldig. De 18-jarige Mohanned B. zou tegen medevluchtelingen verhalen hebben opgehangen om zich staande te houden.

Gedragswetenschappers hebben vastgesteld dat er geen aanwijzingen zijn dat Mohanned B. lid is van een terreurgroep, meldt het AD. De krant heeft rapporten van de deskundigen in bezit. Zijn advocaat zal volgende week in een rechtszitting de voorlopige vrijlating van B. vragen.

Arrestatie

B. werd in december aangehouden op een asielboot op basis van verklaringen van andere vluchtelingen. Zijn arrestatie was voor sommige politici het bewijs dat zich onder de duizenden vluchtelingen ook terroristen zouden bevinden.

Volgens het AD heeft B. tijdens verhoren gezegd dat hij alleen maar heeft opgeschept dat hij lid was van IS. "Ik was gewoon bang". Gedragsdeskundigen beamen dat. Volgens hen is B. een onrijpe jongeman die in een vreemde en onzekere situatie onverstandige uitlatingen heeft gedaan.

Mohanned B. verloor in de oorlog in Syrië twee broers. Een van hen was lid van het Vrije Syrische Leger, de ander was fotograaf voor Reuters. Eind 2013 kwamen zij samen om door een bom.

Vlucht

Het gezin van B. vlucht daarna uit Aleppo. De ouders blijven hangen in Turkije, Mohanned reist door naar Nederland. Daar komt hij alleen in een azc in Zaandam terecht en begint hij te vertellen dat hij lid is van Al-Qaida en IS. Begin december wordt hij gearresteerd.

In de verhoren die volgen slaat volgens het AD de twijfel bij de ondervragers toe. Niet alleen ontkent B. alles, maar hij vertoont ook geen typisch terroristengedrag. De krant schrijft dat bijvoorbeeld de verdachten in het Haagse jihadproces volharden in zwijgen en vuistdikke manifesten overleggen waarin ze de jihad verdedigen.

Tijdens een procedurele rechtszitting gelastte de rechtbank in Rotterdam extra onderzoek, met name naar de geestesgesteldheid van B. Dat wordt volgende week besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl