ANP
NOS Nieuws

Verkeerde 'man met hoedje': ik was de perfecte schuldige

Fayçal Cheffou, de man die na de aanslagen in Brussel dagenlang werd gezien als 'de man met het hoedje', sprak gisteren in het Vlaamse VRT-programma Terzake voor het eerst in het openbaar na zijn onterechte arrestatie. "Ik was gewoon de perfecte schuldige voor de politie", zei hij.

Op 24 maart, twee dagen na de aanslagen, werd de journalist opgepakt op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten. De taxichauffeur die de terroristen naar Zaventem bracht, zou hem hebben herkend op een foto die kort na de aanslag bij metrostation Maalbeek werd gemaakt, waar Cheffou als omstander stond te kijken.

Fayçal Cheffou: ik was de perfecte schuldige

"De foto was afkomstig van een camera van de omroep RTBF. Dat is wat ik weet", zei hij. "Mijn pech was dat ik op het moment van die foto's een muts droeg omdat het koud was. En mijn bril lijkt jammer genoeg ook op die man van het hoedje."

Na vier dagen werd hij weer vrijgelaten, omdat uit telefoonverkeer bleek dat hij een alibi had. De periode in de cel viel hem zwaar. "De politie heeft me klappen verkocht en me naakt in de cel gezet", vertelde Cheffou. "Ik had overal verwondingen en ik kreeg zelfs geen water. Men geeft zelfs water aan een dier."

Tijdens Cheffou's verblijf in de cel plaatste de Vlaamse staatssecretaris van Migratie op Twitter een foto van Cheffou, die aan het werk is als coördinator van een vluchtelingenkamp in Brussel. Daarin noemde de politicus Cheffou een "extremistische jihadgriezel".

Cheffou kan nog steeds weinig begrip opbrengen voor die tweet van de politicus. "Het is ongepast om iemand zo aan te vallen, gewoon om naam te maken en in de media te komen. Ik vind het erg triest dat gekozen politici zich gedragen als rechters terwijl ze geen toegang hebben tot het dossier."

Ruim twee weken na de aanslag pakte de Brusselse politie Mohamed Abrini op in de wijk Anderlecht. Hij bekende al snel 'de man met het hoedje' te zijn.

Arrestatie van Abrini in Anderlecht

Inmiddels probeert Cheffou het dagelijkse leven weer op te pakken. "Ondanks de bedreigingen en blikken van mensen probeer ik het te vergeten. Ik heb geen zin om te verbergen, want ik kan mezelf niets verwijten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl