NOS Voetbal

De nieuwe trainer van Ajax: Bosz of Van den Brom

  • Pro Shots
    Sinds begin dit jaar is Peter Bosz hoofdtrainer van Maccabi Tel-Aviv.
  • ANP
    John van den Brom was de afgelopen twee jaar de trainer van AZ.

Nu Frank de Boer het na ruim vijf jaar voor gezien houdt bij Ajax, is de zoektocht naar een opvolger begonnen. Maccabi Tel-Aviv-trainer Peter Bosz en AZ-coach John van den Brom hebben de beste papieren, volgens trainer Co Adriaanse, oud-Ajacied Ronald de Boer en NOS-commentator Arno Vermeulen.

"Bosz (52) heeft bewezen dat hij aanvallend en attractief voetbal kan spelen. Hij heeft de kennis en vaardigheden om Ajax te leiden", zegt Adriaanse, die Bosz net als Ronald de Boer de meest geschikte kandidaat vindt. Volgens Vermeulen is Van den Brom (49) de beste keuze. "Hij is minder bokkig dan Bosz."

Er is niemand die meer met Ajax heeft dan Louis van Gaal

Co Adriaanse

"Bosz heeft het met Vitesse prima gedaan en attractief voetbal gespeeld", zegt Adriaanse. "Ik ben er zeker van dat hij dat met Ajax ook kan".

Ronald de Boer is er ook van overtuigd dat Bosz bij Ajax kan laten zien wat hij bij Vitesse deed. "Honderd procent zeker. Met zijn spel en filosofie past hij goed bij Ajax." Vermeulen is daar minder stellig in. "Bosz heeft dat nog niet bij een grote club laten zien, dus ik ben er niet zo zeker van."

'Bosz staat er slecht op in Zeist'

"Bovendien is Bosz communicatief minder sterk dan Van den Brom", vervolgt Vermeulen. "Bosz heeft meer moeite met zijn rol in de media en hij staat er na een paar akkefietjes met scheidsrechters slecht op in Zeist. Hij kan bokkig zijn, dat geldt niet voor Van den Brom."

In tegenstelling tot Van den Brom heeft Bosz geen Ajax-verleden. Dat kan in het nadeel werken van Bosz, meent Adriaanse. "Hij moet kunnen omgaan met de bestuurders, de commissarissen, het technisch hart, enzovoorts."

Trainersloopbaan Peter Bosz

JaartalClub
2016-hedenMaccabi Tel-Aviv (Isr)
2013-2016Vitesse
2010-2013Heracles Almelo
2006-2009Feyenoord (technisch directeur)
2004-2006Heracles Almelo
2002-2003De Graafschap
1999-2002AGOVV
  • MTA Media
    Jordi Cruijff, Johan Cruijff en Peter Bosz in Tel Aviv
  • Pro Shots
    Peter Bosz is het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter

Met de communicative vaardigheden van Van den Brom zit het wel goed, volgens Vermeulen. "Hij is vaak vrolijk en makkelijker in de omgang dan Bosz."

'Van den Brom kent alles bij Ajax'

Wat ook voor John van den Brom pleit, is zijn kennis van de club, vinden de drie analisten. "Hij heeft in het eerste gespeeld en was hoofd jeugdopleiding. Hij kent de club van binnen en van buiten", volgens Adriaanse. "Waar Bosz veel goodwill moet winnen bij supporters en bestuurders, heeft Van den Brom dat al", zegt Vermeulen.

"Natuurlijk niet zo veel als een clubicoon als Frank de Boer, maar Van den Brom is bekend met de clubcultuur en andersom."

Trainersloopbaan John van den Brom

JaartalClubs
2014-hedenAZ
2012-2014Anderlecht (Bel)
2011-2012Vitesse
2010-2011ADO Den Haag
2007-2010AGOVV
2004-2007Ajax (jeugd)
Peter Bosz in 1995 in actie tegen Ajax als speler van Feyenoord, waar hij later ook als technisch directeur werkzaam was

'Hij heeft ervaring genoeg'

Adriaanse en De Boer vrezen alleen voor een gebrek aan ervaring bij Van den Brom. "Hij kan beter nog twee jaar bij AZ blijven voor hij de stap naar Ajax maakt", vindt Ronald de Boer.

Vermeulen is het daar niet mee eens. "Van den Brom is ook alweer negen jaar trainer en was overal succesvol. ADO Den Haag heeft hij de Europa League in gekregen. Met Anderlecht werd hij kampioen en speelde hij Champions League. En nu met AZ wordt hij derde en vierde, dat is razend knap."

Toch is ook Adriaanse een voorstander van Bosz. "Ik vind hem een completere coach dan Van den Brom."

  • ANP
    John van den Brom scoort voor Ajax in 1995
  • Pro Shots
    John van den Brom en Frank de Boer tijdens het duel tussen Ajax en AZ in de Arena in februari 2015
  • AFP
    John van den brom heeft met Anderlecht Champions League-ervaring

Of misschien Louis van Gaal?

Naast de twee favorieten hebben de drie analisten ook enkele outsiders op hun lijstje staan. Co Adriaanse tipt Louis van Gaal. "Er is niemand die meer met de club heeft dan hij. Als hij ontslagen zou worden, of zelf opstapt bij Manchester United, is het een mogelijkheid. Een grotere Ajax-naam is er niet. Maar misschien is zijn naam wel te groot. Van Gaal bemoeit zich uitdrukkelijk met de hele structuur van de club, ik vraag me af of de andere bestuursleden dat zien zitten."

Vermeulen en De Boer zien Van Gaal niet terugkeren naar Ajax. "Dat moet hij zelf niet willen", zegt De Boer. "Van Gaal heeft al zo vaak gezegd dat hij met zijn laatste kunstje bezig is, hij moet oppassen dat hij niet ongeloofwaardig wordt."

  • AFP
    Vier outsiders: Co Adriaanse noemt Louis van Gaal als mogelijke opvolger van Frank de Boer bij Ajax.
  • AFP
    Erg voor de hand liggend is het niet, maar wie weet komt ManuelPellegrini naar Ajax, denkt Arno Vermeulen.
  • ANP
    Volgens Ronald de Boer zou Co Adriaanse goed bij Ajax passen. Maar Adriaanse zegt niet beschikbaar te zijn.
  • EPA
    Daarnaast noemt Ronald de Boer Michael Laudrup als mogelijke nieuwe trainer van Ajax.

Ook Arno Vermeulen komt met een verrassende naam: Manuel Pellegrini, nu nog trainer van Manchester City. "Bij City kwam het er niet echt uit, maar hij kan ook aanvallend voetbal spelen. Ajax zal hem moeten overtuigen met de naam die het heeft uit het verleden. In Zuid-Europa zou hij veel meer kunnen verdienen, maar als er één Nederlandse club is waar hij heen zou kunnen, is het Ajax."

Ronald de Boer tipt zijn oud-teamgenoot Michael Laudrup. "Hij pas heel goed in de stijl van Ajax natuurlijk. Of anders Co Adriaanse, die kan goed met een jonge selectie overweg." Maar Adriaanse heeft geen interesse. "Leuk dat hij me noemt, maar ik ben niet beschikbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl