AFP

Hackers die 70 miljoen euro wisten te stelen bij een bank in Bangladesh zijn nog steeds actief. Een tweede bank is slachtoffer geworden, de internationale bankiersorganisatie SWIFT waarschuwt banken daarom op te passen, melden Amerikaanse media. 

De daders wisten in februari het geld digitaal weg te sluizen doordat ze het berichtensysteem dat banken onderling gebruiken wisten binnen te dringen. Zo gaven ze een Amerikaanse bank opdracht ruim 800 miljoen euro over te boeken. Door een tikfoutje werd uiteindelijk 'slechts' 70 miljoen euro overgemaakt.

SWIFT zal later vandaag de 11.000 banken die wereldwijd zijn aangesloten op het systeem een brief sturen met de boodschap dat de hackers nog altijd gebruikmaken van dezelfde schadelijke software, zogeheten malware, die de roof mogelijk maakte. Het is niet duidelijk of er dit keer iets is buitgemaakt. Ook is niet bekend om welke bank het gaat.

Volgens SWIFT gaat het om zeer gewiekste daders met grote kennis van het systeem, mogelijk zelfs (oud-)medewerkers van banken. De organisatie roept banken op extra alert te zijn; de vorige keer liftte de malware mee op schijnbaar onschuldige software.

STER reclame