Dopingcontrole tijdens de Winterspelen in Sotsji
NOS Sport

'Tientallen Russische sporters gebruikten doping in Sotsji'

Tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, kregen voor en tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji doping toegediend. Dat heeft de toenmalige directeur van het Russische antidopinglaboratorium, Grigori Rodtsjenkov, gezegd tegen de New York Times.

Het dopingprogramma was georganiseerd door de staat, zegt Rodtsjenkov, en was jarenlang voorbereid om ervoor te zorgen dat Rusland succesvol zou zijn op de Winterspelen in eigen land. Onder de atleten zouden veertien langlaufers zijn en twee bobsleeërs die goud wonnen in Sotsji.

Rodtsjenkov zegt dat hij destijds een cocktail heeft ontwikkeld van drie anabole steroïden, die hij mengde met alcohol ("whiskey voor de mannen, Martini voor de vrouwen") en toediende aan tientallen atleten. De sporters konden niet worden betrapt omdat Russische dopingexperts en de geheime dienst de urinemonsters in het laboratorium 's nachts vervingen door schone urine, die maanden eerder al was verzameld.

Gedwongen ontslag

De directeur van het antidopinglaboratorium kreeg na de Spelen een prestigieuze medaille van de Russische president Vladimir Poetin, maar moest in november het veld ruimen na het WADA-rapport over doping in de Russische atletiek. Rodtsjenkov werd daarin genoemd als spil van het door de Russische overheid gestuurde dopingprogramma.

Uit vrees voor zijn veiligheid verhuisde Rodtsjenkov daarop naar Los Angeles. Twee van zijn naaste collega's overleden in februari onverwacht en kort na elkaar aan een hartaanval. Een van hen, Nikita Kamajev, zou toen ook op het punt hebben gestaan om uit de school te klappen over het Russische dopingprogramma.

Rodtsjenkov zegt enkele weken voor de Spelen een lijst te hebben gekregen van het ministerie van Sport, waarop de namen van de atleten stonden die aan het dopingprogramma deelnamen. Als een van hen een medaille zou winnen, zou hun urinemonster moeten worden vervangen, was de opdracht. Op de lijst stonden onder anderen bobsleeër Alexander Zoebkov, skeletonner Alexander Tretjakov en langlaufer Alexander Legkov. Ze werden allen olympisch kampioen. Ook de Russische ijshockeysters gebruikten de dopingcocktail.

Het gat in de muur in Sotsji, waardoor volgens Grigori Rodtsjenkov de urinemonsters werden verwisseld

Gat in de muur

De stalen werden 's nachts, via een gat in de muur, vervangen, vertelt Rodtsjenkov. De flesjes met urinemonsters waren 'fraudebestendig', maar de Russen slaagden er toch in om ze open te krijgen. Volgens Rodtsjenkov kreeg hij een half jaar voor de Spelen al bezoek van een man, vermoedelijk van de geheime dienst, die de bewuste flesjes onderzocht en honderden afsluitringetjes meenam.

De atleten maakten tijdens de Spelen stiekem een foto van het serienummer op hun buisje en stuurden die naar het ministerie van Sport, zegt Rodtsjenkov, zodat duidelijk was van wie welke urine was.

Rusland was in Sotsji het succesvolste land, met 13 gouden medailles en 33 plakken in totaal.

Moetko ontkent, IOC bezorgd

De Russische minister van Sport, Vitali Moetko, spreekt alle beschuldigingen tegen. Volgens hem zijn de beweringen in de New York Times nergens op gebaseerd en lijkt het te gaan om een nieuwe poging om de Russische sport in diskrediet te brengen.

Het Internationaal Olympisch Comité spreekt van "zeer gedetailleerde en zorgwekkende beschuldigingen". Het IOC heeft antidopingagentschap WADA gevraagd onmiddellijk een onderzoek in te stellen en zal op grond daarvan maatregelen nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl