De vlam voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro brandt al
NOS Nieuws

WHO waarschuwt voor zika tijdens Olympische Spelen

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) waarschuwen atleten en bezoekers om extra voorzichtig te zijn tijdens de Olympische Spelen, vanwege het zika-virus in Brazilië.

De gezondheidsorganisaties krijgen veel vragen van sporters en bezoekers van de Olympische Spelen, die deze zomer in Rio de Janeiro worden gehouden. Daarom gaan ze actief informeren via de websites.

De gevolgen van het zika-virus zijn beperkt. De meeste patiënten ervaren griepachtige verschijnselen. Alleen bij zwangere vrouwen kan een besmetting ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind; al is dit nog niet wetenschappelijk vastgesteld.

Maatregelen

Om besmetting met het virus te voorkomen krijgen de atleten een aantal tips. Zo moeten ze zich goed insmeren met anti-muggencrème en hotelkamers kiezen met airconditioning zodat het raam niet open hoeft.

Ook een bezoek aan armere delen van de stad met slecht sanitair wordt ontraden, omdat muggen goed gedijen in gebieden met open riolering en de kans op een muggenbeet daar dus groter is.

Volgens de WHO is het ook beter om op te passen met seksueel contact, omdat het virus ook op die manier overdraagbaar is. De organisatie adviseert om tot zeker vier weken na de reis een condoom te gebruiken.

De Olympische Spelen worden gehouden van 5 tot 21 augustus in Rio de Janeiro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl