Onderzoek naar redding poppodium ANP

De gemeente Utrecht moet de komende jaren miljoenen investeren om TivoliVredenburg te redden. Dat is een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek over de toekomst van het muziekcentrum, schrijft RTV Utrecht

De gemeente moet de huur met 1,9 miljoen euro per jaar verlagen. Ook moet TivoliVredenburg 1,1 miljoen krijgen om de financiële reserves aan te vullen. Daarnaast is een subsidie van tonnen nodig om grote bands aan te trekken. 

Tot 2020

Een commissie onder leiding van Carolien Gehrels, ex-wethouder cultuur in Amsterdam, bekeek de afgelopen maanden hoe de organisatie succesvoller kan worden. Daaruit blijkt dat er tot 2020 jaarlijks financiële injecties nodig zijn. 

TivoliVredenburg kwam zwaar in de problemen toen de nieuwbouw Vredenburgkade tientallen miljoenen euro's duurder uitviel dan begroot. In 2006 zou de nieuwbouw 98,6 miljoen euro kosten. In 2015 was dat bedrag al opgelopen tot ongeveer 156 miljoen euro. De begroting komt niet rond door de hoge huurlasten, die weer gekoppeld zijn aan de hoge bouwkosten. Die zijn destijds niet goed in de gaten gehouden door geruzie en gebrek aan regie. Ook zijn er niet genoeg sponsors. 

Uitsluitsel over aanbevelingen

De gemeente loopt een groot risico door deze tekorten. Daarom moet Utrecht bedenken welke culturele prestaties zij verwacht van het poppodium en welk subsidiebedrag zij daar tegenover willen stellen. Volgende week dinsdag maakt het college van B en W bekend of de aanbevelingen van de commissie worden opgevolgd. 

STER reclame