​Christian Kern Hollandse Hoogte

Christian Kern wordt de nieuwe bondskanselier van Oostenrijk, dat melden diverse Oostenrijkse kranten. Daarmee volgt hij Werner Faymann op van de sociaal-democratische partij SPÖ. Die legde deze week onverwachts zijn functie neer, omdat hij de steun binnen zijn partij heeft verloren.

De 50-jarige Kern is nu nog directeur van de Oostenrijkse spoorwegen en was in het verleden persvoorlichter bij de SPÖ. Hij werd al, samen met de Oostenrijkse krantenmagnaat Gerhard Zeiler, genoemd als kanshebber voor het bondskanselierschap.

Christian Kern kreeg in Oostenrijk veel sympathie door zijn optreden tijdens de vluchtelingencrisis. De spoorwegen speelden een grote rol bij het coördineren van de toestroom van vluchtelingen in het land.

Roerige tijd

De nieuwe bondskanselier begint zijn functie in een roerige tijd. De SPÖ heeft de afgelopen jaren veel steun verloren bij de bevolking. Bij de eerste verkiezingen voor een nieuwe bondspresident werd de SPÖ-kandidaat Rudolf Hundstorfer vierde met slechts 11 procent van de stemmen.

De kandidaat van de rechts-populistische partij FPÖ lijkt er tijdens de tweede verkiezingsronde op 22 mei dan ook met de winst vandoor te gaan.   

STER reclame