EPA
NOS Nieuws

Nissan stapt in geplaagd Mitsubishi

De Japanse autofabrikant Nissan neemt een groot belang in concurrent Mitsubishi. Dat is pikant omdat door Nissan onlangs bekend werd dat Mitsubishi jarenlang fraudeerde met de verbruiksgegevens van auto's. Vervolgens verloor het aandeel Mitsubishi bijna de helft van zijn waarde.

Nissan betaalt nu zo'n twee miljard euro en krijgt daarmee een belang van 34 procent in Mitsubishi. Nissan wordt daarmee de grootste aandeelhouder van de kleinere concurrent. Dat hebben de twee bedrijven bekendgemaakt.

Nissan koopt al jaren motoren van Mitsubishi om ze in de eigen auto's te gebruiken. Ook verkoopt Nissan zelf Mitsubishi-modellen. Na tests is Nissan erachter gekomen dat Mitsubishi sommige modellen veel zuiniger voorstelt dan ze in werkelijkheid zijn. Dus moest Mitsubishi onlangs met de billen bloot.

Meer modellen

Aanvankelijk zou het gaan om enkele modellen die sinds 2013 alleen in Japan zijn verkocht. Maar later verklaarde Mitsubishi dat het om meer modellen gaat. Mogelijk zijn die ook in Europa verkocht.

Mitsubishi is na de bekentenis in zwaar weer terechtgekomen en ziet veel schadeclaims op zich afkomen. Nissan kan voor de nodige financiële armslag zorgen. Daarnaast is de samenwerking volgens analisten niet onlogisch. Mitsubishi is zelf te klein om te concurreren op de wereldmarkt. Tegelijkertijd is Mitsubishi goed in het maken van kleine stadsauto's, waar veel vraag naar is. Van die kennis kan Nissan profiteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl