Ebru Umar Edwin Janssen | Hollandse Hoogte

Columniste Ebru Umar vertrekt naar een geheim adres en is in gesprek over beveiliging. Ze heeft daarover overleg gehad met het OM in Amsterdam en de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid, zegt ze in een interview in De Telegraaf. 

Umar, die Turkije ruim twee weken niet mocht verlaten, keerde dinsdagavond terug in Nederland. Ze ging niet naar haar huis in Amsterdam, waar onlangs werd ingebroken, maar kwam uiteindelijk terecht in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, vertelt ze. 

Van daaruit gaat ze naar een geheim adres. "Bottom line is dat mensen mij zullen blijven herkennen, blijven uitschelden en blijven bedreigen." Umar zegt ook dat ze heeft afgesproken openbare optredens te melden bij de instanties. "En hoe ik dan verder beveiligd word en de mate waarin is nog niet vastgesteld. Ik wil vooral gewoon mijn leven terug."

Kosten 2000 euro - vrijheid is tegenwoordig best betaalbaar.

Ebru Umar kreeg ook een aanbod om per boot uit Turkije te vluchten

In de krant waarvoor ze een column schrijft, Metro, zegt Umar dat ze ook de mogelijkheid had om in het geheim Turkije te verlaten op een jacht dat onder Amerikaanse vlag vaart. "Ebru, een telefoontje en we gaan vissen", kreeg ze te horen. "Kosten 2000 euro - vrijheid is tegenwoordig best betaalbaar." Ze heeft er geen gebruik van gemaakt omdat zij en haar ouders niet vonden dat ze moest weglopen voor een rechtszaak. 

"Terwijl half Nederland afgaf op politiek Den Haag, wist ik dat er achter de schermen geduwd, getrokken, gepraat en gedeald werd. Op een boot stappen doet zo'n proces niet goed; sterker nog, het brengt al die Nederlanders die met mijn terugkeer bezig zijn, in een redelijk lastig parket."

Of er in Turkije alsnog een rechtszaak tegen Umar wordt gestart, is nog onduidelijk. Gisteren zei Umar dat ze niet van plan is om nog terug te gaan naar het land. De Tweede Kamer debatteert volgende week woensdag over de kwestie. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben al gezegd dat eventuele uitlevering wat hen betreft "onbestaanbaar" is. 

STER reclame