Leegstand in de binnenstad van Assen Nieuwsuur

Minister Kamp wil dat het aantal vierkante meters aan winkelruimte in Nederland fors omlaag gaat. Daarom komt er een landelijk team dat daarbij gaat helpen, in samenwerking met provincies, gemeenten, de detailhandel en de vastgoedsector. Een van de ideeën is om van winkels woningen te maken.

Volgens Kamp is de situatie door het faillissement van V&D en andere ketens ernstiger geworden en is een landelijke aanpak nodig. Er zou nu sprake zijn van van 20 procent leegstand in de Nederlandse winkelgebieden.

Er is sprake van structurele veranderingen in de detailhandel, zegt Kamp, zoals de verschuiving naar online shoppen. En daarom moet het overschot aan winkelruimte 'uit de markt gehaald worden'.

Mensen moeten lol hebben om te winkelen.

Minister Kamp

Winkels zijn volgens Kamp nu te veel verspreid over een groot gebied. "Dat is voor de winkeliers niet goed, want de mensen komen dan niet. Voor de mensen is het ook niet goed, want zij willen in een compact gebied veel winkels bij elkaar hebben waar ze lol hebben om te winkelen. Dat moeten we organiseren."

Verschillende gemeenten zijn in samenwerking met de Rijksoverheid al bezig om het aantal winkelpanden terug te brengen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door bestemmingsplannen aan te passen, waardoor van winkels woningen kunnen worden gemaakt. Kamp: "Denk aan straten die naar een winkelgebied toelopen. Je kunt de winkels daar weghalen, naar het centrum brengen en woningen voor in de plaats doen. Op die manier wordt het centrum aantrekkelijker en moderner."

Die maatregel is in ieders belang, stelt Kamp. "Als je vastgoedeigenaar bent en je hebt je pand leegstaan, dan is dat niet mooi. Voor winkeliers die te veel ruimte hebben waar ze huur voor moeten betalen, is dat ook niet mooi. En als je als consument in lege winkelgebieden loopt, dan ga je de volgende keer naar een winkelgebied dat aantrekkelijker is."

Goed voorbeelden doorgeven

Het landelijke team gaat gemeenten bijvoorbeeld adviseren over in welke winkelgebieden ze nog kunnen investeren en welke winkelgebieden ze moeten opdoeken. Ook gaat het team goede voorbeelden doorgeven van de ene naar de andere gemeente.

In Bussum wordt deze voormalige winkel omgebouwd tot woning NOS

STER reclame