ANP

Er is een rampenplan nodig om de schilderijen van Karel Appel te redden. Dat zegt kunstexpert en onderzoeker Jaap Boon in NRC Next.

Op sommige werken is de verf van het doek gevallen, op andere is de verf ribbelig geworden en op weer andere doeken is de verf centimeters gezakt. Er zijn maar weinig Appels die geen conditieproblemen hebben, stelt Boon. Hij doet al 25 jaar onderzoek naar verouderingsverschijnselen van kunst en Boon ziet zelden zulke problemen als die bij Appels werk. 

Chemische processen

De meeste problemen zouden worden veroorzaakt door chemische processen in de verf. Die moeten volgens Boon verder worden onderzocht. "Je moet eerst in detail de problemen in kaart brengen voor je na kunt denken over oplossingen om ze in te dammen," zegt Boon tegen NRC Next.

Appel-kenner Franz Kaiser nuanceert de problemen. Het gaat volgens hem om een breed probleem, dat bij veel meer schilders speelt. Hij vraagt zich af hoe erg de problemen zijn. "Bij het ouder worden verandert kunst nu eenmaal. Geen enkel schilderij van Rembrandt is nu nog in dezelfde staat als in de zeventiende eeuw."

STER reclame