Een van de gestolen schilderijen. 'Sacra famiglia con una santa' van Andrea Mantegna Museo Pontevecchio

In Oekraïne zijn 17 schilderijen teruggevonden die een paar maanden geleden waren gestolen uit het Museo Castelvecchio in Verona. Onder de schilderijen zijn werken van Peter Paul Rubens en Jacopo Tintoretto. 

De kunstwerken hebben een geschatte waarde van zeker 15 miljoen euro. Ze werden gevonden op een eilandje in een rivier tussen Oekraïne en Moldavië. Ze zaten onder meer in plastic tassen.

Hoe de politie de werken op het spoor is gekomen, is niet duidelijk en voor zover bekend is er niemand aangehouden.

Museo Castelvecchio

De schilderijen werden in november vorig jaar gestolen. Drie gewapende en gemaskerde mannen drongen toen kort na sluitingstijd het museum binnen en overmeesterden de bewaker en een caissière die nog in het gebouw waren.

Diefstal

De diefstal leidde in Italië tot verontwaardiging over de gebrekkige beveiliging van het museum. De politie ging er al snel na de roof van uit dat de daders in opdracht hadden gehandeld en dat de schilderijen naar Oost-Europa waren gesmokkeld. 

Een van de teruggevonden werken van het Westfries Museum, 'Vrouw Wereld' van Jacob Waben. AFP

Westfries Museum

Vorige maand werden in Oekraïne vier werken gevonden die in 2005 waren gestolen uit het Westfries Museum.

Die doeken waren in 2005 met nog twintig andere werken meegenomen. De Oekraïense veiligheidsdienst vermoedt dat de rest van de buit nog ergens in Oekraïne verborgen wordt gehouden. 

STER reclame