Advocaat Stijn Franken eerder dit jaar
NOS Nieuws

'Zaak-Holleeder maanden vertraagd door opstappen advocaat'

Het proces tegen topcrimineel Willem Holleeder gaat flinke vertraging oplopen, nu zijn advocaat Stijn Franken de verdediging van Holleeder neerlegt. "Hierdoor zal de zaak maanden langer gaan duren", zegt NOS-justitieredacteur Remco Andringa.

Franken besloot de verdediging te staken op advies van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. Een zus van Holleeder en zijn ex Sandra den Hartog hadden een klacht tegen Franken ingediend over belangenverstrengeling, omdat Franken de raadsman was van Den Hartog tot het moment dat ze een belastende verklaring tegen Willem Holleeder aflegde. Franken is het niet eens met de deken, maar hij volgt het advies toch op.

Afstand tot betrokkenen

"Ten eerste zal Holleeder nu op zoek moeten naar een nieuwe advocaat", zegt Andringa. "Dat is niet makkelijk. Voor zo’n grote zaak moet je ervaring hebben en goed ingevoerd zijn, maar tegelijkertijd ook genoeg afstand hebben tot alle betrokkenen in het proces."

"Er lopen nogal wat zaken waar Holleeder zijdelings mee te maken heeft. Neem het hoger beroep van het liquidatieproces. Daarin zitten hele goede advocaten, maar die kunnen Holleeder niet bijstaan omdat anders opnieuw sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling." Holleeder is niet aangeklaagd in dat proces, maar is wel verdachte.

Bovendien is het inlezen een enorme klus. "In totaal gaat het om een stuk of duizend ordners. Dan heb je als advocaat geen tijd meer om ook nog andere zaken te behandelen. Je hele praktijk ligt verder plat. Dat moet je wel willen." Verder moet het natuurlijk ook nog klikken tussen de nieuwe advocaat en Willem Holleeder.

Verslaggever Edwin van den Berg over advocaat Franken
'De verdediging ondervindt hier problemen door'

Ook Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten denkt dat het proces nu behoorlijk vertraagd zal worden. "Dan heb ik het over maanden. En misschien wel een jaar."

Het opstappen van Franken komt de verdediging van Holleeder niet ten goede, denkt Van Oosten. "Franken zat van meet af aan in de zaak en kende alle finesses en zwaartepunten. Zijn opvolger mist dat, die moet alles eerst gaan lezen. Dat gaat problemen opleveren."

Van Oosten zag het advies van de deken niet aankomen. "De gevoeligheden in deze zaak zijn meerdere keren uitgebreid besproken met de deken. Telkens was de slotsom dat de verdediging kon worden voortgezet. Ik weet niet waarom de deken nu heeft besloten om opeens dit advies te geven. Het zou goed zijn als de deken iets over zijn beweegredenen zou zeggen. Zijn beroepsgeheim hoeft dat niet in de weg te staan."

Timing

Jan-Hein Kuijpers, oud-advocaat van Holleeder, vindt het advies van de deken onterecht. "Ik weet dat een jaar geleden niemand, ook niet de dames Holleeder en Sandra, het vervelend vond dat Franken de verdediging van Holleeder deed. Iedereen vond dat geweldig, want Holleeder had een keurige advocaat. Dat moest vooral zo doorgaan."

'Ik vind het geen terecht advies dat advocaat Holleeder moet stoppen'

Moszkowicz

Het is niet voor het eerst dat een raadsman van Holleeder zich terugtrekt. In 2007 staakte Bram Moszkowicz de verdediging van de Amsterdammer. Volgens Moszkowicz was het "niet langer in het belang van Holleeder" om door te gaan. Ook toen werd gesproken over belangenverstrengeling, omdat Moszkowicz eerder advocaat was van Willem Endstra, die later zou getuigen in de zaak tegen Holleeder.

De eerstvolgende procesdag in de zaak tegen Holleeder is donderdag 23 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl