Columniste Ebru Umar na haar vrijlating AFP

VVD en PvdA in de Tweede Kamer zouden het "onbestaanbaar" vinden als de columniste Ebru Umar aan Turkije wordt uitgeleverd. Nederland en Turkije hebben wel een uitleveringsverdrag, maar het ligt niet voor de hand dat Nederland in dit geval met uitlevering akkoord gaat, vinden de Kamerleden.

Ebru Umar werd op 23 april door de politie uit haar vakantiehuis in Kusadasi in Turkije meegenomen. Ze zou president Erdogan op Twitter hebben beledigd. Al snel werd ze vrijgelaten, maar ze kreeg wel een uitreisverbod. Gisteren werd dat verbod opgeheven. Ze verliet het land meteen.

De advocaat van Umar gaat ervan uit dat de rechtszaak tegen haar vooralsnog doorgaat, maar ze mag de uitkomst ervan in Nederland afwachten.

Na de vrijlating van Umar twitterde premier Rutte "blij te zijn met het goede nieuws". Minister Koenders liet weten dat er achter de schermen veel is gedaan aan haar zaak.

Uitlevering is wat de Kamer betreft niet aan de orde. "Ik mag hopen dat ik als Kamerlid daar niets aan hoef te doen", zei VVD-Kamerlid Ten Broeke in het NOS Radio Journaal. "Ik mag toch aannemen dat het evident is bij de Nederlandse overheid dat er niet uitgeleverd gaat worden na alle moeite die er is gedaan."

De PvdA sluit zich daar bij aan. Kamerlid Maij: "Onbestaanbaar als er uitgeleverd zou worden. Er is een uitleveringsverdrag met Turkije, maar dat lijkt me in dit geval niet aan de orde". 

Zeer gering

Op NRC.nl komt een strafrechtdeskundige aan het woord die de kans op uitlevering aan Turkije zeer gering acht. Harmen van der Wilt, hoogleraar internationaal recht, wijst op artikel 118 van het wetboek van Strafrecht. Daarin staat dat belediging van een buitenlands staatshoofd alleen strafbaar is als hij of zij zich op dat moment op Nederlands grondgebied bevindt. 

Verder wordt gezegd dat de tweet van Ebru Umar over president Erdogan juridisch gezien onder de vrijheid van meningsuiting valt. En die wordt beschermd door het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens dat door Turkije is ondertekend.

Volgende week woensdag debatteert de Kamer over de kwestie.

STER reclame