ANP
NOS Nieuws

Tekort aan goede koks in Nederland

Er is een enorm tekort aan goede koks in Nederland. En dat probleem wordt de komende jaren alleen maar groter, waarschuwt horecaopleider SVH. Juist omdat we alleen maar méér uit eten gaan.

De koksopleidingen krijgen jaarlijks genoeg aanmeldingen, maar veel studenten maken de opleiding niet af. "Het lijkt een romantische leuke baan. Maar het is knetterhard werken", zegt SVH-meesterkok Theo van Rensch.

Afhakers

"Je moet tot 's nachts laat en in het weekend werken, en je krijgt niet heel veel betaald." Dus haken veel leerlingen af. Zijn klas op de ROC-koksopleiding in Amsterdam is met dertig mensen begonnen, daar zijn er nu nog tien van over.

"Als je kok wil worden moet je het echt heel graag willen, anders werkt het gewoon niet en word je depressief," vertelt een van zijn studenten.

'Dit jaar is de helft van de klas ermee gestopt'

11.500 vacatures

Het UWV ziet in verschillende delen van het land dat er veel vraag is naar zelfstandig werkende koks. Maar restauranthouders hebben niet alleen een tekort aan koks, ook in de rest van de sector zijn er goede mensen nodig. In ruim twee jaar tijd is het aantal vacatures in de horeca gestegen met 70 procent naar 11.500 vacatures. En dat terwijl het aantal restaurants blijft groeien.

Dichte deuren

De eigenaar van restaurant Quarz in Muiderberg weet als geen ander hoe lastig het is om aan goed personeel te komen. Zijn restaurant opende met een maand vertraging omdat hij geen geschikt personeel kon vinden. "Noodgedwongen heb ik nu twee havo-scholieren in de keuken staan", zegt eigenaar Nicky Quarz. "Alleen kan ik het niet aan, ik maak al dagen van 20 uur, 7 dagen in de week."

Om te voorkomen dat meer restaurants de deuren dicht moeten houden, moet de branche veranderen, zegt SVH. "Er moet serieus werk worden gemaakt van verdere normalisering van werkuren en salariëring." Volgens hen zou lokale horeca zelf ook een bijdrage kunnen leveren om het arbeidsaanbod te vergroten. Bijvoorbeeld door samenwerking met opleidingsinstituten om werk- en leerplekken beschikbaar te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl