Holleeder moet op zoek naar nieuwe advocaat

Advocaat Stijn Franken trekt zich terug als raadsman van topcrimineel Willem Holleeder. Hij heeft daartoe besloten op dringend advies van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam nadat een zus van Holleeder en diens ex Sandra den Hartog een klacht hadden ingediend over belangenverstrengeling.

Franken is het niet eens met de deken, maar de beroepsethiek brengt volgens hem met zich mee dat hij zo'n advies moet opvolgen.

Sonja Holleeder en ex-vriendin Sandra den Hartog hebben een klacht ingediend omdat Franken de raadsman was van Den Hartog tot het moment dat ze een belastende verklaring tegen Willem Holleeder aflegde. De klacht gaat ook over de indringende verhoren waaraan Franken de zussen en de ex van Holleeder onderwierp in de 'Vandros-zaak' die nu tegen Holleeder loopt. 

In die zaak maakte het OM gisteren bekend dat Holleeder vanuit de gevangenis in Vught opdracht heeft gegeven voor het vermoorden van zijn zussen en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Geen bezwaren

Gisteren zei Franken nog dat hij in zijn vroegere verbintenis met Den Hartog geen aanleiding zag om zich terug te trekken als advocaat van Holleeder. Hij had in april vorig jaar de deken van de Orde van Advocaten al om advies gevraagd en een paar weken geleden nog eens. Beide keren kwamen er van die kant geen bezwaren, schrijft Franken in een persverklaring. De deken is volgens Franken van mening veranderd nu er een officiële klacht is ingediend.

Omdat hij een geheimhoudingsplicht heeft, kan hij niet reageren op alles wat over hem wordt beweerd, zegt Franken. Wel wil hij kwijt dat er nooit sprake van is geweest dat hij het verhoor van Sandra den Hartog aan een ander zou overdragen. Dat hij dat zou hebben beloofd, zoals Den Hartog zegt, is volgens Franken niet waar.

Fatsoenlijk 

Ook twee andere advocaten van het kantoor van Franken hebben de verdediging in de Vandros-zaak neergelegd. "Die beslissing valt ons zwaar", schrijven de drie. "Wij hebben het steeds als een bijzondere verantwoordelijkheid beschouwd in deze zaak aan Willem Holleeder rechtsbijstand te verlenen en hebben steeds geprobeerd daaraan op een fatsoenlijke wijze vorm te geven."

Franken zei gisteren dat het, als de verdediging nu afhaakt, erg lang zal duren voordat de zaak tegen Holleeder kan worden hervat, omdat een nieuwe advocaat zich eerst het hele dossier eigen moet maken.

Openbaar Ministerie

Tot die conclusie komt het Openbaar Ministerie ook. De volgende zitting staat op de agenda voor 23 juni, maar Holleeder moet nu eerst een nieuwe advocaat zoeken. Pas als die er is, kunnen de getuigenverhoren doorgaan, zegt het OM, dat verder niets wil zeggen omdat het om een zaak tussen de deken en Franken gaat. 

Franken zegt dat hij wel de raadsman van Holleeder blijft in een plukze-zaak die tegen hem loopt en bij de cassatie-procedure in een zaak over witwassen, afpersing, geweld en drugshandel.

STER reclame