Bijna alle kinderen hebben gewerkt CBS

Bijna alle handen gaan omhoog als de vraag wordt gesteld wie er al heeft gewerkt. De leerlingen in een klas met Syrische kinderen in Turkije zijn tien tot twaalf jaar oud. Tot voor kort waren deze kinderen fulltime werknemers.

Mogelijk werkten ze in de textielindustrie. De Amerikaanse tv-zender CBS maakte in Istanbul met een verborgen camera opnamen van kinderarbeid in een textielfabriek. Er zijn alleen maar kinderen te zien. Een jongen noemt zijn leeftijd: 11 jaar.

Syrische vluchtelingenkinderen niet naar school, maar aan het werk

Het minimumloon voor Turkse werknemers is 450 dollar per maand. De Syrische kinderen in deze fabriek krijgen 160 dollar per maand. Tijd om naar school te gaan hebben ze niet, ze moeten twaalf uur per dag werken. 

De jonge werknemers hebben niets te vertellen, zegt psycholoog Leyla Acka, die Syrische gezinnen in Turkije begeleidt. "Ze durven nergens tegen te protesteren, want ze zijn zich van geen rechten bewust. Dus werken ze als slaven. Het bedrijf maakt daar gebruik van, die hebben liever slaven dan volwassen werknemers." 

"Veel Syrische gezinnen in Turkije kunnen niet rondkomen", zegt schoolhoofd Shafik Suleynan. Hij biedt de vluchtelingenkinderen gratis onderwijs aan, maar niet alle ouders kunnen de inkomsten van hun kinderen missen. "Die hebben geen keuze en zien zich gedwongen om hun kinderen te laten werken."

STER reclame