Ebru Umar
NOS Nieuws

Ebru Umar: ik keer niet meer terug naar Turkije

Ebru Umar verwacht niet meer terug te keren naar Turkije. Dat zegt ze in gesprek met Metro, nadat ze gisteravond was teruggekeerd in Nederland.

Umar zegt dat ze verrast was dat ze Turkije mocht verlaten. "Ineens ging het heel snel. Ik werd om zes uur ’s avonds gebeld door de ambassadeur. 'Je moet heel goed luisteren Ebru’, zei hij. 'Je stapt straks in het vliegtuig van Transavia en gaat terug naar Nederland.' Ik denk dat iedereen in Turkije nu wel van me af wilde."

Ze had net contact gehad met haar vriendinnen die niets van haar thuiskomst wisten. "Die zullen ook wel gedacht hebben, toen het nieuws dat ik naar huis kwam door Buitenlandse Zaken bekend werd gemaakt."

De columniste werd op 23 april uit haar vakantiehuis in Kusadasi in Turkije meegenomen. Ze zou president Erdogan op Twitter hebben beledigd. Al snel werd ze vrijgelaten, maar ze kreeg wel een uitreisverbod. Gisteren werd dat verbod opgeheven. Ze verliet het land meteen.

Rechtszaak

Umar laat weten dat de rechtszaak tegen haar vooralsnog gewoon doorgaat. De advocaat van Umar, Nail Ozazman, verwacht dat daar over een maand meer duidelijkheid over komt. "Ik ga ervan uit dat er een rechtszaak komt", zegt Ozazman. "Er komt politie aan de deur, ze is verhoord, kreeg een reisverbod: dat gebeurt allemaal niet zomaar. Waarschijnlijk komt er een zaak." Tijdens het verloop daarvan en de uitslag mag ze in Nederland verblijven.

Umar verwacht niet meer terug te keren naar Turkije. "Zoals ik er nu over denk, ga ik daar niet meer heen. Dus gefeliciteerd, Nederturken. Ja, natuurlijk is dat zonde. Maar het is verbazingwekkend hoe makkelijk je zulke beslissingen neemt als het om je veiligheid gaat." Ook zegt ze van haar Turkse nationaliteit af te willen.

Hoe nu verder?

Met Umar gaat het op dit moment goed, zegt ze zelf. Ze weet niet wat ze van de komende tijd moet verwachten. "Ik weet ook niet wat mij in Turkije uiteindelijk ten laste gelegd gaat worden. Dat kan van alles zijn."

Volgens correspondent Lucas Waagmeester kan het nog alle kanten op. "Er zijn op dit moment bijna 2000 zaken wegens belediging van Erdogan en in al die zaken is het vrij arbitrair en onvoorspelbaar hoe het afloopt."

Reacties uit Den Haag

Politici reageren op Twitter opgelucht op het nieuws. Premier Rutte zei kort nadat bekend was geworden dat Umar weer in Nederland is, dat hij blij is dat het zover is.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemde het nieuws over Umar "uitstekend". "Het is goed dat Ebru Umar nu naar huis komt", zei hij. Vicepremier Asscher heette Umar op Twitter welkom en D66-leider Pechtold noemde het een "wijs besluit van Turkije".

PVV-leider Wilders laat op Twitter weten dat het "prachtig nieuws" is dat Umar vrij is. Hij maakte direct van de mogelijkheid gebruik om hard uit te halen naar premier Rutte: "Het is een grove schande dat Rutte en zijn bende nog zaken doen met de islamofascist Erdogan."

De Tweede Kamer debatteert volgende week woensdag op verzoek van de ChristenUnie over de kwestie.

Ook Krol feliciteert

Een ironische tweet van Kamerlid Krol waarin hij Umar feliciteerde met haar terugkomst, werd honderden keren geretweet.

Hij hintte naar eerdere felicitaties in 2015 op Facebook voor twee overleden personen. Op Facebook wenste hij de overleden schrijver Joost Zwagerman en Friese ondernemer Chris van den Berg de beste wensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl