Google pleit voor emoji's van vrouwelijke professionals

AFP
Geschreven door
Nando Kasteleijn
Techredacteur

Er zijn te weinig emoji’s die vrouwelijke professionals vertegenwoordigen, vindt Google. Het bedrijf heeft bij Unicode, de organisatie die over emoji's gaat, een voorstel ingediend (.pdf) voor dertien nieuwe gezichtjes die vrouwen in allerlei beroepen uitbeelden.

Die moeten de diversiteit van vrouwelijke emoji's vergroten, schrijven vier Google-medewerkers in de brief aan Unicode. In het stuk verwijzen de medewerkers ook naar een opiniestuk dat in maart in The New York Times stond.

Flamenco-danseres

Daarin betoogt schrijfster Amy Butcher onder andere het volgende. "Ons wordt verteld dat we een nieuwe generatie vrouwen zijn, niet langer een minderheid. Sterker nog: we zijn de grootste groep kostwinners. En ondanks dat, is het beste wat we kunnen krijgen een flamenco-danseres."

Dat laatste is een verwijzing naar het aantal beschikbare emoji’s, waaronder dus een danseres. Butcher zou ook graag een vrouwelijke professor zien of een advocaat.

Onder meer deze emoji's wil Google introduceren Beeldbewerking NOS

Daarnaast worden in de brief van Google onderzoeken aangehaald waaruit blijkt dat vrouwen de grootste groep emoji-gebruikers zijn. Ook wordt verwezen naar een tweet van first lady Michelle Obama, die haar steun uitsprak voor een emoji van een meisje dat studeert.

De roep om meer diversiteit is niet nieuw, weet BuzzFeed News. Al sinds 2011 krijgt Unicode kritiek dat diversiteit ontbreekt.

In hoeverre de organisatie werk gaat maken van het voorstel is afwachten. Een van de vier Google-medewerkers is wel nauw betrokken bij Unicode. Daarnaast is Google natuurlijk een partij met veel invloed.

De medewerkers willen overigens ook dat alle beroepen die ze voorstellen een mannelijke variant krijgen.