'Holleeder plande moordaanslag op zussen'

Het OM verdenkt Willem Holleeder ervan dat hij zijn zussen Astrid en Sonja wilde laten vermoorden. Zo zou hij hebben willen voorkomen dat ze meer belastende verklaringen tegen hem zouden afleggen.

Ook zou hij journalist en programmamaker Peter R. de Vries uit de weg hebben willen ruimen. Hij zou daar in de laatste maanden van vorig jaar in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught plannen voor hebben gemaakt.

Hoe is het mogelijk dat Holleeder in de zwaarbeveiligde gevangenis meerdere moorden kon voorbereiden? In Nieuwsuur is Jan van den Brand, oud-gevangenisdirecteur en lid van de raad voor de strafrechttoepassing, te gast.

'Holleeder plande moordaanslag op zussen'

De beschuldiging kwam vanochtend ter sprake tijdens een pro-formazitting in een zaak tegen Holleeder. Hij is op 11 april in zijn cel aangehouden voor een "poging tot uitlokking van liquidaties".

Astrid en Sonja Holleeder en Sandra den Hartog hebben belastende verklaringen tegen hun broer afgelegd in de liquidatiezaak waarvoor hij terechtstaat.

Afluisteren

Holleeder zelf ontkent dat hij zijn zussen iets aan wil doen. "Op het moment dat er met mijn zusters iets gebeurt, zal u mij daar verantwoordelijk voor houden. Het is absoluut niet in mijn belang dat er iets met hen gebeurt." Hij voegde eraan toe dat hij ook niet wil dat er iets met ex-vriendin Sandra den Hartog en Peter R. de Vries gebeurt.

Het OM kwam het plan op het spoor door het afluisteren van een telefoongesprek. Een Antilliaanse medegedetineerde die door Holleeder was benaderd, is een aantal malen verhoord.

"Holleeder zocht een huurmoordenaar en ik moest een nummer bellen", zei hij. Ook zei hij dat Holleeder een aanbetaling van 5000 euro had gedaan en meer geld in het vooruitzicht had gesteld als zijn plannen daadwerkelijk waren uitgevoerd. Holleeder zou bereid zijn geweest om 70.000 euro per aanslag te betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl