NOS NieuwsAangepast

Hoogwater eist leven in Limburg

Het hoogwater heeft in Limburg een leven gekost. Een man van 52 kwam in de buurt van Roermond om het leven toen hij zijn te water geraakte hond achterna sprong. De man werd meegesleurd door de stroming en kwam in een buis onder een weg terecht. Zijn zoon probeerde nog hem uit het water te halen, maar dat lukte niet. De hond is wel gered.

Het ongeluk gebeurde in het dorp Linne, bij een zijarm van de Maas. Het gebied is voor een groot deel overstroomd.

Piek

Vanavond wordt in Limburg een nieuwe piek verwacht in de waterstand van de Maas. Omdat er regen is voorspeld, gaat het peil van de Maas zo'n 10 centimeter stijgen. In de hele provincie zijn daarom extra maatregelen genomen.

Bij Itteren worden over een lengte van 200 meter demontabele aluminium wanden geplaatst van een meter hoog. In andere dorpen worden extra pompen geplaatst.

Bezoek

In de Roer is een aantal sluisdeuren gesloten om te voorkomen dat meer delen van Roermond onderlopen. Er zijn al enkele straten en velden onder water gelopen.Bij Itteren zijn over 200 meter demontabele kademuren neergezet en in andere plaatsen zijn extra pompen geplaatst.

Staatssecretaris Joop Atsma bracht vanmiddag een bezoek aan de door hoogwater bedreigde dorpjes Itteren en Borgharen. Daar geldt sinds zaterdagochtend een noodverordening om ramptoeristen uit dit gebied te weren.

Venlo

Verder stroomafwaarts, in Venlo en omgeving, worden ook extra maatregelen genomen vanwege het hoge waterpeil. De piek van het Maaswater wordt daar maandagochtend verwacht.

Waarschijnlijk zal het hoge water in Gelderland niet tot grote problemen leiden. Wel is in Nijmegen vanochtend de Waalkade uit voorzorg afgesloten. Alle auto's die daar geparkeerd staan worden weggesleept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl