Jos van Rey met zijn advocaat Gitte Stevens ANP

Openbaar Ministerie komt met eis tegen Jos van Rey

tijd van publicatie
Geschreven door
Hugo van der Parre
Researchredacteur

In de rechtszaak rond oud-wethouder Jos van Rey is vandaag het woord weer aan het Openbaar Ministerie. De officier van justitie zal het requisitoir houden, wat wil zeggen dat ze de feiten op een rij zet en een strafeis formuleert. 

Naast Van Rey staan ook projectontwikkelaar Piet van Pol en oud-wethouder Schreurs terecht. Volgens het OM wordt het een lange zittingsdag.

De inhoudelijke behandeling begon ruim een maand geleden. Het proces in de rechtbank Rotterdam draait vooral om de langjarige vriendschap tussen Van Rey en Van Pol. Het OM verdenkt Van Rey ervan dat hij in ruil voor geld en reisjes zijn vriend heeft bevoordeeld bij het verwerven van bouwopdrachten in de gemeente Roermond in de periode dat Van Rey daar wethouder was. Ook zou hij geld hebben witgewassen. 

Lekken, ronselen, frauderen

Daarnaast is Van Rey ten laste gelegd dat hij tijdens een procedure voor een nieuwe burgemeester vertrouwelijke informatie heeft gelekt aan een van de kandidaten. Ten slotte zou hij stemmen hebben geronseld voor de VVD en fraude met stempassen hebben gepleegd.

Van Rey geeft toe dat hij kandidaat-burgemeester Offermanns heeft gebeld met voorinformatie. Dat kon ook niet anders, want er zijn opnamen van het telefoongesprek. Maar, zo zegt Van Rey, dit 'klankborden' is binnen politieke partijen heel normaal bij burgemeestersbenoemingen. Alle partijen overleggen met hun kandidaten hoe ze de meeste kans maken op een benoeming. 

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken reageerde in een tweet dat hij het nog nooit had meegemaakt. Vervolgens mocht hij in de rechtbank komen uitleggen dat hij doelde op het lekken uit een vertrouwenscommissie. 

'Vrienden moeten toch op vakantie kunnen?'

Van Rey en Van Pol hebben zich tijdens de inhoudelijke behandeling fel verweerd tegen de beschuldigingen van corruptie. Goede vrienden moeten toch met elkaar op vakantie kunnen, vroeg Van Rey aan de rechtbank. "Ik betaalde daar ook gewoon aan mee. Etentjes bijvoorbeeld betaalden we om en om." 

Bovendien waren alle tripjes aangemeld bij de gemeente. Dat Van Pol bij bouwprojecten zou zijn bevoordeeld is ook niet juist, aldus Van Rey. "Alle besluiten zijn genomen door het college en goedgekeurd door de gemeenteraad." 

Geen voordelen

Ook Piet van Pol zei dat hij niet veel van de aantijgingen begreep. Dat hij Van Rey meenam naar internationale bouwbeurzen bracht hem echt geen voordeel. Eerder andersom: zijn vriend de wethouder kwam er mogelijk juist in contact met concurrenten. 

Volgende week komen de advocaten aan de beurt om hun cliënten te verdedigen. De uitspraak volgt vermoedelijk in de tweede helft van juni.

STER Reclame