NOS Nieuws

App-wijzer voor checken van apps gericht op kinderen

Miljoenen apps bestaan er voor kinderen, maar ouders hebben geen idee welke geschikt zijn. Om hen te helpen heeft Cinekid een appwijzer ontwikkeld: de AppLab. Het is vergelijkbaar met de kijkwijzer van tv. "Met als verschil dat de kijkwijzer vooral waarschuwt en de appwijzer ook filtert", zegt app-ontwikkelaar en hoofd nieuwe media bij Cinekid Paulien Dresscher.

De app is gratis en wil een onafhankelijke selectie bieden van veilige en kwalitatieve applicaties voor kinderen.

"Goede apps dragen op veel manieren bij aan de ontwikkeling van een kind”, zegt Dresscher. "Ze zijn gunstig voor de emotionele, fysieke, cognitieve en creatieve groei van kinderen. Er zijn veel goede apps, maar die raken ondergesneeuwd en ouders hebben niet altijd tijd of zin om zich erin te verdiepen. Het is ook een vak om ze te beoordelen."

Honderden nieuwe apps

Dat ouders behoefte hebben aan overzicht, is goed te verklaren. Apple’s App Store bevat 1,5 miljoen apps en Google Play store heeft 1,6 miljoen apps in de aanbieding. Het grootste gedeelte hiervan is gericht op kinderen. En elke dag komen er honderden nieuwe apps bij, zegt Cinekid.

"We checken apps op een aantal categorieën waarvan wij vinden dat een app aan moet voldoen. Heeft het bijvoorbeeld te maken met bewegen, met leren, communiceren, samenwerken, knutselen, puzzelen, taal en rekenen, voelen en opgroeien? En is het een gratis app? Veel ouders vinden dat belangrijk. Wij checken per categorie en leeftijdsklasse of de app eraan voldoet. Apps die aansporen tot het geven van persoonlijke informatie, of verborgen aankopen stimuleren, keuren wij af. Net als apps over seks of geweld natuurlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl