Presidentskandidaat Rodrigo Duterte tijdens de verkiezingscampagne
NOS Nieuws

Rodrigo Duterte: de meedogenloze burgemeester van Davao

Miljoenen Filipino's hebben een nieuwe president gekozen: de 71-jarige Rodrigo Duterte. Duterte staat bekend om zijn seksistische grappen en zijn rigide opvattingen over criminaliteit en corruptie. Wie is de omstreden man die de Aziatische archipel gaat leiden?

Al vroeg in de verkiezingsstrijd bleek dat de 71-jarige Duterte favoriet was. Duterte is burgemeester van Davao, een stad met meer dan 1 miljoen inwoners in het zuiden van de Filipijnen. Hij heeft beloofd binnen een paar maanden een einde te maken aan de problemen op de Filipijnen, zoals criminaliteit, corruptie en armoede.

Duterte heeft rigide maatregelen voor ogen om dat te bereiken. "Iedereen die in drugs handelt, jullie klootzakken, ik zal jullie echt vermoorden", zei hij in een van zijn verkiezingstoespraken. "Ik heb geen geduld. Er is geen middenweg. Of jullie vermoorden mij, of ik vermoord jullie, idioten."

Dat lijkt geen holle retoriek. In Davao heeft hij volgens mensenrechtenorganisaties al zeker duizend veronderstelde criminelen zonder proces laten vermoorden door doodseskaders, zegt correspondent Michel Maas. Volgens Maas trekt Duterte zich niets aan van mensenrechten of wetten als die hem in de weg staan en moet zelfs het parlement eraan geloven als hij dat nodig acht.

'Jullie drugsbaronnen, ik vermoord jullie'

Schelden is Duterte niet vreemd; hij vloekte geregeld tijdens zijn campagne. Ook liet hij zich meerdere malen seksistisch uit en beledigde hij de paus door hem een klootzak te noemen, in een land waar ruim 80 procent van de bevolking rooms-katholiek is.

Ook doorspekt hij zijn toespraken met krachttermen en schept hij graag op over zijn potentie. Bij een opstand in een gevangenis in Davao werd een Australische vrouw verkracht. Duterte zei boos te zijn over haar verkrachting. "Maar ze was zo mooi dat ik dacht: de burgemeester had eerst aan de beurt moeten komen."

Duterte zegt ook een oplossing te hebben voor het conflict in de Zuid-Chinese zee, waar een aantal eilanden wordt geclaimd door onder meer de Filipijnen en China. Volgens de nieuwe president moeten de Filipijnen koers zetten naar die eilanden en daar de Filipijnse vlag planten.

Duterte (c) tijdens een debat met andere presidentskandidaten

De uitspraken van Duterte komen hem vaak op kritiek te staan. Zo waarschuwde president Aquino kiezers dat Duterte zich kan ontpoppen tot een dictator. Daarbij gaf hij de opkomst van Hitler als voorbeeld. Toch heeft dat de meerderheid van de Filipino's er niet van kunnen weerhouden om op Duterte te stemmen.

Correspondent Michel Maas legt uit waarom veel Filipijnen hem op handen dragen. "De mensen zijn de heersende politieke elite beu. Die heeft tientallen jaren niets gedaan aan de corruptie. Duterte heeft een plan waar de armen van moeten profiteren en armoedebestrijding gaat de mensen meer aan het hart dan mensenrechten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl