NOS Nieuws

Criminelenjager Duterte nieuwe president Filipijnen

Rodrigo Duterte is gekozen tot president van de Filipijnen. Na het tellen van 90 procent van de stemmen was hij niet meer in te halen. Duterte is omstreden, onder meer vanwege zijn keiharde aanpak van vermeende criminelen.

Duterte heeft een grote voorsprong op zijn rivalen. Na het tellen van 90 procent van de stemmen bleek dat 38 procent van de kiesgerechtigden op hem had gestemd. Oud-minister Roxas was de eerstvolgende met 23 procent van de stemmen.

De Filipijnen krijgen een president die bekendstaat om zijn grove taalgebruik en zijn keiharde aanpak van criminaliteit. Tijdens de verkiezingscampagne had hij een boodschap voor alle "klootzakken die in drugs handelen": "Ik zal jullie echt vermoorden, ik heb geen geduld."

Doodseskaders

Duterte Harry, een bijnaam die verwijst naar filmpersonage Dirty Harry, heeft volgens mensenrechtenorganisaties al zeker duizend veronderstelde criminelen zonder proces laten vermoorden door doodseskaders. Dat gebeurde in de zuidelijke stad Davao, waar Duterte al 20 jaar burgemeester is.

Duterte belooft ook een eind te maken aan de armoede en corruptie in de Filipijnen. Hij volgt president Benigno Aquino III op, die na zes jaar volgens de grondwet niet meer opnieuw verkiesbaar mocht zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl