André Bolhuis en Gerard Dielessen wilden de Europese Spelen naar Nederland halen
NOS Sport

Teruggave Europese Spelen bezorgt NOC*NSF 'grote reputatieschade'

Nederland heeft als sportland 'grote reputatieschade' opgelopen door de teruggave van de organisatie van de Europese Spelen van 2019. Dat is de harde conclusie van een onderzoekscommissie die de campagne waarmee NOC*NSF de Europese Spelen trachtte binnen te halen heeft onderzocht.

De commissie, die onder voorzitterschap stond van Paul Depla, burgemeester van Breda en PvdA-politicus, verrichtte het onderzoek in opdracht van NOC*NSF. De sportkoepel wilde weten wat er fout is gegaan en wat de gevolgen zijn. De samenwerking tussen de sport en andere beleidsbepalers was onvoldoende, terwijl er ook geen eensgezindheid heerste tussen de sportbonden onderling, zo stelt het rapport.

Mooie kans

"Het was een mooie kans, maar het is niet gerealiseerd", zei commissielid Jan Berent Heukensfeldt Jansen bij de presentatie. De voorzitter van het Watersportverbond verving de verhinderde commissievoorzitter Paul Depla.

De commissie keek naar de gebeurtenissen tussen december 2014, toen NOC*NSF in een persbericht meldde de kandidaatstelling te bestuderen, en juni 2015, toen Nederland zich terugtrok vanwege onvoldoende draagvlak.

De organisatie lag voor het oprapen, concludeert de commissie, die onder meer sprak met betrokkenen van NOC*NSF en sportbonden. "Het Europees olympisch comité wilde Nederland, een bidprocedure was niet eens nodig. Het is NOC*NSF en de bonden niet gelukt een goed fundament onder het initiatief te leggen. NOC*NSF bleef de enige drijvende kracht, de overheid en de bonden niet. Dat is te wijten aan de aanpak van NOC*NSF, maar ook aan de risicoloze opstelling van andere partijen," zei Heukensfeldt Jansen.

Nederland had zich volgens Heukensfeldt Jansen nooit kandidaat moeten stellen onder voorwaarden, zoals dat op 28 april 2015 gebeurde. "Het risico op teruggave was te groot. Dit heeft tot grote reputatieschade geleid." De commissie heeft tal van aanbevelingen gedaan om in de toekomst een vergelijkbare misser te voorkomen. "Succes kan alleen vanuit gezamenlijkheid", betoogde Heukensfeldt Jansen.

Wintels stapte uit commissie

NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis nam het rapport in ontvangt. "Er staan goede aanbevelingen in, daar kunnen we wat mee." Het bestuur van de sportkoepel gaat het rapport bestuderen en zal de leden begin juni informeren. Opvallend is dat KNWU-voorzitter Marcel Wintels uit de commissie is gestapt voor er conclusies werden getrokken. "Om hem moverende redenen", is de verklaring voor zijn vertrek in het rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl