De schutter die gisteren in Arizona een bloedbad aanrichtte, is volgens de politie een verwarde man van 22 jaar oud.

Het motief van de dader is nog onduidelijk. De politie heeft de schutter, Jared Lee Loughner, gearresteerd en onderzoekt of hij hulp heeft gekregen van een man die voor de schietpartij bij hem in de auto zat. Volgens de politie is Loughner al eerder in aanraking geweest met justitie.

Op de sociale netwerksite MySpace is een tekst van hem gevonden waarin hij afscheid neemt van zijn vrienden. Verder heeft hij een aantal video's met warrige teksten op YouTube gezet. Daaruit blijkt dat hij geen vertrouwen heeft in de overheid, die volgens hem de burgers hersenspoelt.

Congreslid

Bij de schietpartij in Tucson werden zes mensen gedood, onder wie de belangrijkste federale rechter van Arizona. Zeker tien mensen raakten gewond. Het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, nadat ze door de schutter van dichtbij door haar hoofd was geschoten.

Het Congreslid is geopereerd en haar artsen zijn optimistisch over haar herstel. President Obama noemt de schietpartij een "onbeschrijflijke tragedie".

Motief

Het plaatselijke hoofd van de politie zoekt de oorzaak van de schietpartij in het huidige politieke klimaat van de Verenigde Staten.

"De boosheid, de haat, de onverdraagzaamheid hier in dit land loopt vreselijk uit de hand", vindt sheriff Dupnik. "Helaas denk ik dat Arizona het centrum is geworden. Wij zijn het Mekka van de vooroordelen en onverdraagzaamheid."

Campagne

Gabrielle Giffords verdedigde afgelopen november met succes haar zetel in het Huis van Afgevaardigden. Ze haalde een nipte overwinning op haar Republikeinse uitdager, Tea Party-kandidaat Jesse Kelly.

De campagne was hard: Giffords werd aangevallen op haar steun aan Obama's zorghervormingswet en immigratiepolitiek. In maart werd er een ruit ingeslagen van haar kantoor in Tucson.

Sarah Palin

Een van de aanvoerders van de Tea Party, oud-vicepresidentskandidaat Sarah Palin, noemde Giffords op een lijst een van de belangrijkste doelwitten van de verkiezingen. Op een kaart die Palin op haar Facebookprofiel plaatste, is het kiesdistrict van Giffords gemarkeerd met een vizier.

Een paar uur na de schietpartij in Tucson betuigde Palin haar medeleven. Ze zegt "te bidden voor alle slachtoffers en hun families en voor vrede en rechtvaardigheid".

STER reclame