EPA
NOS Voetbal

Platini stapt op bij UEFA na uitspraak CAS

De UEFA moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Thibaud d’Alès, de advocaat van UEFA-voorzitter Michel Platini verklaart dat de Fransman zal opstappen als voorzitter van de Europese voetbalbond nu het internationaal sporttribunaal CAS zijn schorsing heeft gereduceerd van zes tot vier jaar.

Dit betekent dat de Fransman definitief niet als voorzitter aanwezig zal zijn tijdens het EK volgende maand in Frankrijk. Op 18 mei houdt het UEFA-bestuur een buitengewone vergadering om dit vraagstuk te bespreken.

Platini werd eind december 2015 door de ethische commissie van de FIFA voor acht jaar geschorst vanwege het aannemen van een 'dubieus' bedrag van 1,8 miljoen euro in 2011. Hij heeft steeds geclaimd dat hij dit bedrag met Sepp Blatter had afgesproken als beloning voor het werk dat hij voor FIFA deed in 2003.

Door de schorsing moest Platini de strijd staken om Blatter op te volgen als voorzitter bij de FIFA. Eind februari reduceerde de beroepscommissie van de FIFA de schorsing tot zes jaar schorsing vanwege Platini's 'verdiensten voor het voetbal'.

Maar Platini ging in beroep bij het CAS. Op 29 april werd hij gehoord in een sessie die maar liefst negen uur duurde. Zijn verdediging bestond uit een dossier van 1.500 pagina's. Hij kwam die dag in Lausanne nog vol optimisme naar buiten: "Ik ben nu zelfs optimistischer over de goede afloop dan ervoor. Als ik deze zaak win, zal ik bij elke EK-wedstrijd komende zomer in Frankrijk als UEFA-voorzitter aanwezig zijn."

Platini vol vertrouwen na CAS-zitting

Tot nu toe weigerden de UEFA-leden over de mogelijke opvolging van Platini te spreken. De kans dat Platini weer terug zou keren, verlamde de besluitvorming. Niemand durfde de Fransman openlijk te bruuskeren, zolang de beroepsprocedures nog liepen.

Volgt Van Praag Platini op?

Op het UEFA-congres vorige week in Boedapest, werd openlijke discussie over het voorzitterschap angstvallig vermeden. De laatste weken en maanden werd echter duidelijk dat een groeiend contingent van de 54 aan de UEFA verbonden leden in de wandelgangen een terugkeer van Platini niet wenselijk zou vinden.

Nu de weg vrij is voor een openlijke discussie over de opvolging van Platini, zal de buitengewone UEFA-vergadering op 18 mei in Basel belangrijk worden. Ook de naam van Michael van Praag wordt veelvuldig genoemd als mogelijk opvolger van Platini, hij houdt zich echter (nog) op de vlakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl